VIP NAS JE OBMANUO! POTROŠČAČI BESNI! NEONEO neograničeni net ipak ima neka ograničenja

VIP NAS JE OBMANUO! POTROŠČAČI BESNI! NEONEO neograničeni net ipak ima neka ograničenja informer.rs
sreda, 17. 02. 2021. u 09:00
Operater ograničava deljenje mobilnih podataka iz tarifa NeoNeo i NeoNeo Max, zbog čega potrošači smatraju da su obmanuti. Sa njima se slažu i iz potrošačkih udruženja

"Konačno beskonačno", "Prva stvarno beskonačna tarifa","Šta god da odlučiš, konačno imaš beskonačni internet"... Ovi slogani u reklamnoj kampanji VIP-a razljutili su potrošače, jer se ispostavilo da neograničeni i beskonačan internet koji se nudi u paketima NeoNeo i NeoNeo Max ipak ima neke limite. Naime, kada želite da "podelite" internet drugim uređajima putem "hot spota", ova kompanija vam stavlja ograničenje da to možete uraditi, ali samo onoliku količinu podataka koju ste potrošili na telefonu, što apsolutno nije u skladu sa reklamnom porukom.

informer.rs

Jedan od potrošača koji smatra da je obmanut je Aleksandar Ilić, koji se obratio nama i svim nadležnim institucijama, jer tvrdi da je ovo klasična prevara i da nikada ne bi ni ušao u VIP da je znao da ovako ograničavaju potrošače.

Beskonačno

Ako koriste reči beskonačno i neograničeno, onda to mora da bude tako u svakom smislu i ne sme da ima nikakva ograničenja
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

- Otišao sam da potpišem ugovor sa VIP-om jer sam video reklamu za neograničen internet. Kada sam došao u poslovnicu, radnica mi je objasnila da je sve neograničeno, ali sam tražio da vidim ugovor, jer sam sumnjao da ipak postoje neka ograničenja. Rekli su mi da VIP ipak vrši kontrolu interneta koji se potroši i pošto to nema ni na sajtu, ni u oglasu, ni na reklami, tražio sam da mi to dokumentuju. Probali su da me odvrate, radnik je prebacivao na menadžera, menadžer na direktora, ali nisam hteo da odem dok ne dobijem obrazloženje. Na kraju mi je nakon višesatnog insistiranja objašnjeno da mogu da podelim onoliko interneta koliko potrošim na telefonu. A taj dokument mi nisu dali ni da slikam ni da kopiram, već su ga pročitali i preda mnom pocepali - kaže Ilić i dodaje:

Pocepali papir

Dokument mi nisu dali ni da slikam ni da kopiram, već su ga pročitali i preda mnom pocepali
Aleksandar Ilić

- To jasno govori da je sve u potpunosti u suprotnosti sa svime što nude na reklami i u svojim ponudama. A upravo zbog te reklame ljudi potpisuju ugovore i potrošači napuštaju druge operatere i dolaze u VIP ne znajući da je to "šarena laža". Ovo je jedna od najvećih prevara koje sam video u životu. Tvrdim da se ovde krši i Zakonu o telekomunikacijama i Zakonu o elektronskim telekomunikacijama, Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o obligacionim odnosima. Svuda bi za ovakvu prevaru platili milionsku kaznu. Kod nas nije tako, ali svakako želim da sve ljude upozorim na ovu prevaru.

Stručnjaci i predstavnici "Udruženja za zaštitu potrošača" rekli su za naš list da kompanija VIP ovde krši Zakon na polju obmanjujuće poslovne prakse i prevarnog oglašavanja jer obećava ljudima neograničenu uslugu koju potom ograničava i da nadležni organi to moraju rigorozno da sankcionišu kaznama od 300.000 do 2.000.000 dinara. Oni su naglasili da uz to što varaju potrošače, oni predstavljaju i nefer konkurenciju ostalim operatorima kojima svojim lažnim obećanjima preotimaju klijente, što je kršenje i Zakona o konkurenciji, za šta su predviđene rigorozne kazne i do 10 odsto godišnjih prihoda.

Gavrilović: Ovo je prekršaj i mora da se reaguje

Prvi čovek "Efektive" Dejan Gavrilović istakao je da je ovo zakonski prekršaj i napomenuo da se tome što pre mora stati na put.
- Ako koriste reči beskonačno i neograničeno, onda to mora da bude tako u svakom smislu i ne sme da ima nikakva ograničenja. Međutim, oni samim tim što ograničavaju deljenje interneta krše obe stvari koje obećavaju i u ponudi na sajtu i u reklamama, a samim tim krše i brojne zakonske odredbe. Pitanje je i da li i na koji način oni potrošače uopšte obaveštavaju o ovom ograničenju, a prema svedočenjima oštećenih klijenata, radnici u VIP-u im to ne govore prilikom sklapanja ugovora, tako da oni čine svojevrsnu prevarnu radnju. Ovih napomena verovatno ima u nekim najsitnijim slovima ugovora, ali je jasno da to niko ne čita. Ovo je knjiški primer i obmanjujuće poslovne prakse i kršenja Zakona o oglašavanju, za šta je kazna od 300.000 do 2.000.000 dinara. Prikrivanjem bitnih informacija oni ljude navode na to da donesu ekonomsku odluku koju inače verovatno ne bi doneli da su bili u potpunosti obavešteni. Ogroman broj klijenata se odlučuje za takve pakete baš zbog neograničenog interneta. I ja svojoj ženi i deci kada negde putujemo otključam sa svog telefona "hot spot" da mogu da koriste moj internet - rekao je Gavrilović i dodao da će njegova organizacija na ovu prevaru oštro reagovati i kod kompanije VIP i kod nadležnih organa, kao i da potrošači imaju pravo da bez troškova raskinu ugovor:
- "Efektiva" će se ovim povodom obratiti VIP-u, kao i državnim organima, pre svega Tržišnoj inspekciji, koja je dužna da ovo sankcioniše. Dokle god zatvaramo oči pred ovakvim stvarima, one će se sve više događati.

VIP: Ovo je internet za telefon, a ne za deljenje

U kompaniji VIP kažu da je neograničeni internet iz NeoNeo tarifnih paketa namenjen za korišćenje na pretplatničkom broju na kojem su NeoNeo tarife aktivirane i uz korišćenje SIM kartice sa tim pretplatničkim brojem u telefonu.
- To je jasno navedeno i u korisničkom ugovoru. NeoNeo je namenjen svima koji teže komfornom korišćenju internet saobraćaja na mobilnom telefonu bez brige o potrošnji. Ipak, kartica sa uslugom NeoNeo nije namenjena da zameni kućni internet. Takvo korišćenje kartice nepovoljno bi uticalo na korisničko iskustvo drugih korisnika mobilnog interneta. Deljenje interneta koje podrazumeva veću mesečnu potrošnju u odnosu na potrošnju ostvarenu prilikom korišćenja interneta na mobilnom telefonu, kao i upotreba tarifnih paketa NeoNeo kao zamene za kućni internet, predstavljaju zloupotrebu osnovne namene paketa NeoNeo. U tim slučajevima operator zadržava pravo da, u cilju očuvanja kvaliteta usluge prenosa podataka u mreži, pretplatniku trajno zabrani opciju deljenja internet saobraćaja sa drugim uređajima - rekli su nam u VIP-u.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem