Za 400 dinara dobijemo 20 grama badema i litar vode?! Biljni napici su velika obmana, evo i zašto

Za 400 dinara dobijemo 20 grama badema i litar vode?! Biljni napici su velika obmana, evo i zašto Shutterstock
utorak, 02. 03. 2021. u 16:42
* Ako kupite bademov napitak, za 300 do 400 dinara vi zapravo dobijate badema u vrednosti od 20 dinara, a sve ostalo je voda "obogaćena" aditivima * Ništa nije bolja situacija ni sa napicima od soje, lešnika, pirinča. Stručnjaci savetuju da ih pravite sami, jer je lako, zdravije i neuporedivo jeftinije

Kupovina bademovog, sojinog, pirinčanog i mleka od indijskog oraha u marketima je čisto bacanje para. Konkretno, ako kupite bademov napitak, za 300 do 400 dinara vi zapravo dobijate 20-ak grama badema, što košta čitavih 20 dinara, a sve ostalo je voda "obogaćena" aditivima i ugljenim hidratima. Ništa nije bolja situacija ni sa napicima od soje, lešnika, pirinča koji sadrže minimalnu količinu osnovnog sastojka, a sve ostalo su obična voda i aditivi.

Tako, recimo, napitak od badema "Adez" sadrži samo dva odsto badema, 3 odsto masti i jedan odsto zasićenih masnih kiselina, pa se lako dolazi do zaključka da za vodu i aditive dajemo čak 300 dinara! Ništa bolje nije ni biljno mleko od badema marke "Alpro", koje ovog koštunjavog voća ima samo 2,3 odsto.

Zdravlje

Nije jedini i osnovni problem cena, već i to što aditivi mogu da izazovu brojne probleme, dijareju, alergije, mučninu i gasove
Jovana Srejić, nutricionista

Osim neisplativosti, upitan je i zdravstveni aspekt ovih napitaka, a stručnjaci tvrde da ih ništa ne čini kvalifikovanim da se prodaju na rafovima iznad kojih piše "zdrava hrana".
Nutricionisti zato preporučuju da, ukoliko u svoju ishranu želite da uvrstite biljne napitke kao zamenu za mleko, njih pravite kod kuće, jer industrijski proizvodi nikako nisu dobar izbor. Osim toga, pravljenje biljnih mleka je veoma jednostavno i mnogo jeftinije i do toga možete doći prostom računicom. Za pravljenje jednog litra ovog mleka, koje u prodavnicama košta u proseku 300 dinara, utrošeno je nešto više od 20 grama badema, odnosno manje nego što stane u šaku. Kako, recimo, kilogram badema u zdravoj hrani košta oko 1.000 dinara, badem u kupovnom napitku od 300 dinara košta samo 20 dinara, pa je pitanje šta plaćamo tačno kroz ostali novac i koliko je u stvari zdrav napitak koji sadrži tako malu količinu osnovnog sastojka (pogledajte tabelu).

Sadržaj napitaka

"Alpro" Sojino
Cena: 400 dinara za litar
Sadrži 58 grama soje
Cena soje: 35 dinara

"Alpro" Badem
Cena: 300 dinara za litar
Sadrži 23 grama badema
Cena badema: 23 dinara

"Alpro" Indijski orah
Cena: 350 dinara za litar
Sadrži 31 gram indijskog oraha
Cena indijskog oraha: 26 dinara

"Alpro" Kokosovo mleko
Cena: 350 dinara za litar
Sadrži 33 grama kokosa
Cena kokosovog brašna: 25 dinara

"Adez" Napitak od badema
Cena: 300 dinara za 800 ml
Sadrži 16 grama badema
Cena badema: 16 dinara

"Joya" Napitak od soje vanila
Cena: 284 dinara za litar
Sadrži 79 grama sojinog semena
Cena soje: 35 dinara

 

Nutricionista Jovana Srejić kaže da kupovni biljni napici i mleka na biljnoj bazi sadrže puno aditiva, šećera i vrlo malo prirodnih sastojaka, što se nikako ne može svrstati u zdravu ishranu.
- Nije jedini i osnovni problem cena, već i to što aditivi mogu da izazovu brojne probleme, dijareju, alergije, mučninu i gasove. Zato nam ponekad i nije jasno kako je moguće da imamo neki problem ako kupujemo isključivo zdravu hranu. Međutim, moramo biti svesni da sve što kupujemo u prodavnicama nije dobra alternativa. Danas je najbezbednije da sami pravimo neke stvari, pogotovo ako su tako jednostavne kao što su biljna mleka, za koja su potrebni samo malo bolji mikser, voda i nekoliko grama zdravih sastojaka - kaže Srejićeva.

Ona dodaje da su biljni napici uglavnom industrijska prevara, a mogu da izazovu i neprijatnosti ljudima koji imaju problem sa alergijama.

- Ova biljna mleka nikako ne smeju biti zamena za kravlje mleko. Nutricionisti ovu varijantu preporučuju uglavnom ukoliko neko želi da pređe na vegansku ishranu ili ima problem sa alergijama, osetljiv je na laktozu ili želi zdravije da se hrani. Međutim, u svim tim slučajevima nije poželjno da ove napitke kupujete, već da ih kod kuće sami pripremate - dodaje ona.Petar Bogosavljević, iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, kaže da smo obmanuti porukom "zdrava hrana", ali i nazivom biljna mleka.

- Mlekom se može nazvati samo proizvod životinjskog porekla i čista je obmana i nedopustivo je što napitke na biljnoj bazi reklamiraju kao mleko. Druga velika zabluda jeste što u nazivu ovih proizvoda stoji neki biljni proizvod kog u suštini u samoj namirnici te biljke ima veoma malo, skoro zanemarljivo. Moramo biti svesni da ne postoji zdrava i nezdrava hrana i da je najbolje uvek pogledati deklaraciju. I u Srbiji cilj opravdava sredstvo, pa se pod etiketom "zdrava hrana" lažno promovišu mnogi nezdravi proizvodi - kaže Bogosavljević.

Shutterstock

On dodaje da, osim proizvođača, i trgovci isto zloupotrebljavaju lakovernost potrošača.
- Tržišna inspekcija bi mogla da prekontroliše natpise "zdravih napitaka", "zamena i alternativa za mleko" i da uvidi šta se i kako reklamira i da li je u pitanju obmana potrošača - dodaje on.
Od pomenutih proizvođača samo smo od jednog distributera dobili odgovor na pitanje zašto su njihovi proizvodi toliko skupi s obzirom na to da sadrže minimalnu količinu osnovnog sastojka.

Distributer "Joya" napitaka koje proizvodi  "Mona" kažu da su ove namirnice deklarisane u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane u Srbiji. 

- Naziv proizvoda odgovara proizvođačkoj specifikaciji proizvoda. Ističemo da je 'Mona' ('Joya') vodeći brend na tržištu Evrope u proizvodnji biljnih napitaka. Vođeni time, odlučili smo se za plasman na našem tržištu. Procenat sastojaka i receptura zavise isključivo od proizvođača. Takođe, proizvodačka cena je definisana od strane proizvodača, a Silbo  je uvoznik proizvoda. Maloprodajne cene definiše trgovac, odnosno pravno lice koje robu stavlja u promet prema krajnjem potrošaču, a u skladu sa svojom komercijalnom politikom.

Ne postoji sojin sir ili bademovo mleko

Iako napici koji se prave od biljaka nikako ne smeju da nose naziv "mleko", "sir", "jogurt", ipak se na rafovima može pronaći nešto što je deklarisano kao sojin maslac, sojin jogurt ili sojin sir. Prema pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima za mleko, mlečne proizvode, kompozitne mlečne proizvode i starter kulture, mlekom, sirom, maslacem, pavlakom, jogurtom mogu se nazvati isključivo proizvodi napravljeni od mleka. To su nam potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede.

Shutterstock

- Nazivi predmetnih proizvoda propisani su Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za mleko, mlečne proizvode, kompozitne mlečne proizvode i starter kulture. Njime se jasno uređuju zahtevi koji moraju da se ispune ukoliko proizvod nosi naziv "sir", "maslac", "jogurt", odnosno da se radi pre svega o proizvodima iz mleka ili od mleka. Nazivi proizvoda "sojin sir", "sojin maslac", "sojin jogurt" nisu u skladu ni sa Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za mleko, mlečne proizvode, kompozitne mlečne proizvode i starter kulture, kao ni sa Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane - kažu u nadležnom Ministarstvu.

KAKO DA SAMI NAPRAVITE ZAMENU ZA MLEKO

Lako, zdravo i jeftino
Sve napitke koje smo pomenuli možete lako napraviti i kod kuće. Prema receptima koje smo našli, za dosta manje novca napravićete zdrav napitak bez aditiva koji će sadržati znatno veću količinu osnovne namirnice. Dakle zdravije je, a koštaće vas mnogo manje nego da ga kupite u prodavnici.

Bademov napitak

Potrebno je 220 grama badema za litar mleka
Cena: 220 dinara
* Bademe potopiti u vodi i ostaviti da odstoje 6 do 8 sati ili tokom noći. Potom ih ocediti i oljuštiti, po želji. Dodati vode oko tri puta više vode nego što ima badema, sve staviti u blender i izmiksati dok smesa ne postane kompaktna. Smesu procediti kroz gazu i mleko čuvati u frižideru najduže pet dana.

Pirinčani napitak

Potrebno je 200 grama pirinča
Cena: Oko 60 dinara
Potopiti jednu šolju integralnog pirinča u vodu dva sata. Pomešajte sve sastojke, pa ih izblendirajte. Dobijenu smesu procedite kroz cediljku sa sitnom mrežom ili kroz pamučnu gazu, a potom ga prespite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 3 dana.

Kokosov napitak

Potrebno je 200 grama kokosovog brašna
Cena: Oko 150 dinara
Sipati vruću vodu (pola litra) preko rendanog kokosa ili brašna i ostavite da stoji u šerpici oko dva sata. Prespite u blender i blendujte nekoliko minuta. Veću cediljku stavite u šerpu, prekrijte gazom i sipajte izblendanu masu. Kad se malo prohladi, rukama pokupite krajeve gaze i dobro je iscedite.

Sojin napitak

Potrebno je 200 grama soje
Cena: Oko 82 dinara
Jednu šolju soje operite, prelijte vodom (oko četiri decilitra) i ostavite je da odstoji preko noći. Ujutro se prospe voda, soju isperite i sameljite na mašini za meso ili u nekom procesoru. Nakon mlevenja, dobijenu kašu od soje sjedinite sa vodom. Kuvajte na nižoj temperaturi oko pola sata (od momenta vrenja) uz povremeno mešanje kako dobijeno mleko ne bi zagorelo. Taj sadržaj ostavite u poklopljenoj šerpi 20-ak minuta, a potom ga procedite kroz gustu gazu.

Napitak od indijskog oraha

Potrebno je 200 grama indijskog oraha
Cena: Oko 260 dinara
Jednu šolju sirovog indijskog oraha oprati u tri vode i ostaviti tokom noći i nakon toga pomešati sa četiri šolje. Sve sastojke staviti u blender i blendati minut, pa procediti. Mleko može stajati do tri dana u frižideru.
 


 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem