DOKAZ DA CENA NIJE GARANT KVALITETA! Na sud zbog garniture od 3.000 evra

DOKAZ DA CENA NIJE GARANT KVALITETA! Na sud zbog garniture od 3.000 evra Informer
sreda, 21. 04. 2021. u 15:29
Umesto da joj poprave ili zamene luksuzni komad nameštaja brenda "Nativo", Jovani Lapčević uskratili pravo na reklamaciju pod sramnim izgovorima, zbog čega je primorana na tužbu

Kupovina luksuznog i skupocenog nameštaja, po svoj prilici, nije nikakva garancija da će vas on bez problema služiti godinama. O tome svedoči slučaj Jovane Lapčević iz Beograda, koja je pazarila najmoderniju garnituru čuvenog švajcarskog brenda "Nativo", a koju je platila neverovatnih 351.113 dinara. Već nakon godinu i po dana od kupovine pokvario joj se mehanizam za pokretanje sedećeg mesta i ne može da se popravi. Da sve bude gore, iako u ovakvim slučajevima, kada se veliki kvarovi dogode u prve dve godine, Zakon predviđa da potrošač ima pravo da bira između povraćaja novca i zamene proizvoda, firma "Insomnia Interiors", koja je Lapčevićevoj ovo prodala, nema nameru da uradi ni jedno ni drugo.

U svojoj ispovesti za naš list Jovana nam je ispričala kroz šta je sve prošla nakon što je kupila garnituru koja ju je papreno koštala i za koju je verovala da će je služiti godinama.

Informer

- Garnituru "Hermes XXL" sa relaks funkcijom smo kupili 22. jula 2019. Dugačka je 4,5 metara i na njoj može istovremeno da sedi ili leži čak šest osoba. Relaks funkcija se nalazi na jednom sedećem mestu na sredini garniture i podrazumeva transformaciju sedećeg u ležeći položaj pomoću dva prekidača za podizanje i spuštanje. Nažalost, nakon godinu i po dana, tačnije, 16. februara ove godine, relaks funkcija se pokvarila jer nije mogla više da se spušta u ležeći položaj. Odmah smo firmi "Insomnia Interiors" poslali reklamaciju i priložili im fotografiju na kojoj se jasno vidi da nema fizičkih oštećenja. Nisu nam odgovorili u zakonskom roku od osam dana, pa smo bili prinuđeni da se obratimo Tržišnoj inspekciji. Čim smo to uradili, već sutradan su nam se javili iz te firme i rekli da će poslati servisere. Kada su serviseri došli, videli smo da sa sobom nisu poneli ni adekvatnu opremu za popravku ovog tipa garniture jer su imali ispravljače za napajanje za potpuno drugi model - priča nam Lapčevićeva i dodaje:

120 kila

Reklamaciju su odbili, jer je, kako kažu, relaks funkciju koristio neko teži od 120 kilograma, što nije tačno
Jovana Lapčević

- Rastavili su relaks deo i pokušali da pristupe prekidaču kako bi ga popravili. Iz njihovih komentara smo zaključili da naš slučaj nije izolovan i da postoji problem sa lošim kvalitetom mehanizma i brojne reklamacije kupaca. U našem prisustvu utvrdili su da prekidač za pomeranje unapred uredno radi, dok je prekidač za pomeranje unazad u kvaru. Nikakav izveštaj ili zapisnik nam nije ostavljen, niti su nas obavestili o narednim koracima. Ponovo smo se obratili trgovcu i tražili da reši ovu situaciju kako Zakon nalaže - priča naša sagovornica.

Informer

Umesto da Lapčevićima omoguće da biraju između povraćaja novca i novog uređaja, stigao im je pravno neutemeljen, a pritom i uvredljiv odgovor.

- Prvog dana marta su nam poslali da se reklamacija odbija, jer je, kako kažu, relaks funkciju koristio neko teži od 120 kilograma, i da oštećenje nije nastalo zbog neispravnosti sistema, već zbog preopterećenja. Odmah smo ih pitali ako nije sistemski kvar, već preopterećenje, kako je moguće da se pokvario samo prekidač za spuštanje. Zaista smo šokirani i uvređeni ovakvim odgovorom. U našoj kući niko nema više od 80 kilograma i, što je najvažnije, na garnituri nikada nije ni sedeo niko ko ima blizu 120 kilograma. Uz to, nigde u ugovoru nije navedeno ovo ograničenje, tako da ne znam odakle im uopšte pravo da se na to pozivaju. Napomenula bih i da naša garnitura ima 4,5 metara i napravljena je da na njoj može da sedi ili leži šestoro ljudi, a pošto trgovac tvrdi da je sa 120 kilograma preopterećena to znači da niko od tih šest ljudi ne bi u proseku smeo da ima više od 20 kilograma. Za toliki novac i od takvog brenda zaista smo očekivali premijum kvalitet, a vidite šta smo dobili. Zbog svega toga smo odlučili da presavijemo tabak i svoju pravdu potražimo na sudu jer smo, shodno zakonima ove zemlje, 100 odsto u pravu - tvrdi Lapčevićeva.

Papović: Ovo je skandalozno

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da je ponašanje firme "Insomnia Interiors" zaista skandalozno i da oni po zakonu moraju da omoguće ovom potrošaču povrat novca ili novu garnituru.
- Da su iole ozbiljna firma, a imajući u vidu ogromnu cenu garniture, poslali bi novu garnituru i uz to jednu relaks ljuljašku kao izvinjenje zbog neprijatnosti. Definitivno je ovo još jedan slučaj koji pokazuje da često nije dobro rešenje platiti nešto izuzetno skupo, jer cena ne garantuje uvek kvalitet. U svakom slučaju, zakon je jasan i u prve dve godine zakonske garancije ili takozvane saobraznosti oni moraju da omoguće gospođi Lapčević da izabere da li želi povrat novca ili novi proizvod. Ako tu postoji bilo koji problem, voljni smo i da kao organizacija pomognemo toj porodici - rekao je Papović i dodao:
- Što se tiče ovoga nazoviargumenta od strane te firme da je fotelja trpela opterećenje veće od 120 kilograma, on nam je potpuno nejasan i nebulozan iz više razloga. Kao prvo, oni to ograničenje nigde u ugovoru nisu naglasili i stoga nemaju ni osnov da se na njega pozivaju.

"Insomnia Interiors": Neka nas tuži

Kompaniji "Insomnia Interiors" postavili smo desetak pitanja, a pre svega, zbog čega ne žele da postupe po zakonu. Umesto odgovora na naša konkretna pitanja, ova firma nam je poslala dve rečenice koje prenosimo u celosti:
- U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i odlukom Tržišne inspekcije, kompanija "Insomnia Interiors d.o.o" postupila je po zakonu. Klijent u slučaju da nije saglasan sa odlukom o reklamaciji može tužiti kompaniju "Insomnia Interiors d.o.o" - stoji u odgovoru koji potpisuje direktorka Maša Bukvić.
U firmi "Nativo nameštaj Srbija", koja sada ima licencu za proizvodnju i prodaju ovog brenda, kažu da je "Insomnia Interiors" izgubila licencu, da se ne slažu sa načinom na koji oni rade, ali da ne mogu ništa da učine jer nemaju prava da se mešaju u ugovor Lapčevićeve i druge firme.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem