OPREZ! KAKO DA IZBEGNETE TROVANJE NA VASKRS? Teški metali u bojama za jaja!

OPREZ! KAKO DA IZBEGNETE TROVANJE NA VASKRS? Teški metali u bojama za jaja! Printscreen You Tube/martha stewart
petak, 30. 04. 2021. u 14:28
Kako biste bili sigurni da je farba bezbedna, kupujte isključivo onu koja na sebi ima oznake od E100 do E180, savetuju stručnjaci

Boje za jaja koje se prodaju na mestima van inspekcijske kontrole mogu biti pune teških metala, veoma opasnih po zdravlje čoveka. To su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen. Stručnjaci upozoravaju da se boje isključivo kupuju sa oznakom od E 100 do E 180.

Prema istraživanju Instituta za opštu i fizičku hemiju, najopasnije su anilinske boje, koje su znatno jeftinije od prehrambenih, a najčešće se prodaju na pijacama i trotoarima i na improvizovanim tezgama.

- Svi proizvodi, pa i boja za jaja, koriste se samo na način kako je propisno na ambalaži. Dakle, niko ne garantuje za zdravlje nekoga ko proguta prah boje, već se garantuje da je boja netoksična u smislu da ako deo boje prođe kroz ljusku i taj mali deo boje se proguta, odnosno pojede, ne šteti zdravlju - objašnjavaju u ovom Institutu.

Nimalo zdrave

To što nam boja ostaje na rukama dugo nakon farbanja jaja dovoljna je činjenica da te farbe nisu nimalo zdrave
Jovana Srejić, nutricionista

Oni kažu da je najbitnije koristiti boje koje imaju oznaku E, dakle, koje su klasifikovane kao aditivi za hranu i nalaze se na pozitivnoj listi aditiva, koja je regulisana zakonom. Jer boja koja nije na pomenutoj listi, nije predviđena za bojenje hrane!

Kada na kesici boje za jaja ugledate oznaku E, to znači da je ona klasifikovana kao aditiv za hranu i nalazi se na pozitivnoj listi koja je regulisana zakonom. Prehrambene boje su u E sistemu dobile brojeve od E 100 do E 180.

printscreen/youtube/SOS kuhinja


- Prava prehrambena boja ima relativno visoku cenu jer je svaka sirovina namenjena prehrambenoj industriji dodatno prečišćena i zato i ima klasifikaciju E (100-180). Zato prodavci željni zarade kupuju sirovine tehničkog kvaliteta, dakle, ne prehrambenog, u kome su standardi čistoće mnogo niži, pa je i cena, naravno, niža. To su pigmenti za boje koje se koriste u hemijskoj industriji za, recimo, boje za zidove i slično i one same po sebi nisu toliko čiste kao prehrambene. Iako imaju isti sastav, one se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti, u koje spadaju i teški metali, a najčešće su u pitanju olovo, kadmijum, živa i arsen. Dakle, radi se o klasičnom neodgovornom i bahatom ponašanju koje ima za cilj sitno bogaćenje pojedinaca. Oni kupuju industrijsku hemikaliju na veliko i prepakuju je u manje kesice (pet grama). Falsifikuje se deklaracija, napiše se boja za jaja iako je kupljena tehnička boja, a ne prehrambena i još na sve to se ne plaća porez jer se prodaje na crno - objašnjavaju oni.

Falsifikuju deklaracije

Kupe industrijsku hemikaliju na veliko i prepakuju je u manje kesice. Falsifikuju deklaraciju, napišu "boja za jaja" iako je kupljena boja za, recimo, zidove
Institut za fizičku hemiju

rugi, znatno ređi slučaj, koji je na nivou teorije, jeste da se koriste metalni pigmenti za bojenje:
- To je apsolutno neprihvatljivo i zaista toksično. Međutim, ovaj slučaj je teško realan jer se metalni pigmenti godinama ne koriste i praktično se i ne mogu kupiti. Savet kupcima je da pazare boje u proverenim radnjama. Sve što je mnogo niže cene od očekivane verovatno potiče od industrijskih pigmenata.
Nutricionista Jovana Srejić kaže za Zaštitnik potrošača da je najbezbednije da se jaja farbaju prirodnim sredstvima, odnosno u lukovini ili soku od cvekle.

- Ne treba koristiti nikakvu hemiju, jer ona prvo može da izazove tešku alergiju, a kroz određeno vreme i teže posledice po zdravlje ljudi. Svakako da to što nam boja ostaje na rukama dugo nakon farbanja jaja dovoljna je činjenica da te farbe nisu nimalo zdrave. Takođe, veliki problem je i u ambalaži tih boja koje u najčešćem slučaju nisu adekvatne i povećavaju štetnost samih boja. Zato preporučujem farbanje tradicionalnim i prirodnim načinom, a domaćice ideje mogu pronaći na internetu - kaže Srejićeva.

Lukovina četiri puta skuplja od luka

U radnjama i marketima širom Srbije u ponudi se mogu naći ljuspice od luka, koje domaćice često koriste za farbanje jaja. Međutim, kesica od 30 grama ljuske od luka košta kao četiri kilograma luka! Tako pakovanje ljuske od luka od 30 grama u trgovinama košta oko 160 do 170 dinara. U istim tim radnjama kilogram crnog luka, sa sve lukovinom, košta samo 40 dinara.
Sa 30 grama lukovine možete ofarbati 50 jaja.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem