PLJAČKA NA MONTAŽNIM KUĆAMA Platiš 100, a dobiješ samo 83 kvadrata

PLJAČKA NA MONTAŽNIM KUĆAMA Platiš 100, a dobiješ samo 83 kvadrata Shutterstock
nedelja, 09. 05. 2021. u 15:41
Ako na sajtu nekog od prodavaca montažnih objekata vidite da piše "kuća od 100 kvadrata", vi ćete zapravo dobiti 87 kvadratnih metara korisnog prostora, ali ćete zato svih 100 platiti po punoj ceni

Kupci montažnih kuća smatraju da su prevareni jer plaćaju veću kvadraturu od one koju realno dobiju! Ono što većina potrošača u Srbiji ne zna jeste da prodavci ovih nekretnina umesto korisne površine naplaćuju zapravo bruto kvadraturu, odnosno površinu koja se obračunava po spoljnim ivicama.

Tako na primer, ako na sajtu nekog od prodavaca montažnih objekata vidite da piše "kuća od 100 kvadrata", vi ćete zapravo dobiti 87 kvadratnih metara korisnog prostora, ali ćete zato svih 100 platiti po punoj ceni.
Prosečna cena kvadrata montažnih kuća je oko 400 evra, pa to znači da će kupac koji pazari gorepomenutu kuću morati da izdvoji čak 5.200 evra više! Da stvar bude gora, prodavci čak ne žele da kupcima objasne zbog čega se cena formira na ovaj način.

Korisna površina

Pitao sam ih zašto to rade kada svi znamo da, kada se kupuje stan, plaća se samo korisna površina, a oni mi kažu - drugo je stan. Meni nije
Radan Polić

Jedan od njih je i Radan Polić, koji je želeo da kupi montažnu kuću, ali onda je otkrio nešto čemu se nije nadao.
- Gotovo svi koji se bave prodajom ovih nekretnina zaračunavaju cene koje za kupce uopšte nisu logične. Prema mom mišljenju, kupac treba da plati samo onu kvadraturu koju može da iskoristi, što ovde nije slučaj. Pored svakog modela kuće stoji neto površina, odnosno kvadratura koju kupac dobija, ali i bruto površina, odnosno kvadratura spoljnih dimenzija kuće. Tu je obračunata debljina zidova, pregradnih i spoljašnjih. Recimo, ja sam gledao kuću od 68 kvadrata, ali ako želim da je kupim, moram da platim čak 80 kvadrata. Znači da ću ja platiti dodatnih 12 kvadrata, koje neću dobiti. Kada to pomnožim sa 400 evra, koliko košta jedan kvadrat, dobije se cifra od dodatnih 5.000 evra. To, priznaćete, nikako nije zanemarljiva novčana razlika. Dati nekoliko hiljada evra više ili manje nije svejedno - ističe naš sagovornik.

Pixabay

Kako kaže, od prodavaca nije uspeo da dobije objašnjenje zbog čega bi plaćao nešto što nije dobio.
- Ovakav način prodaje i obračunavanja cene nepovoljni su po kupca. Štaviše, kada sam pokušao da ih pitam zašto tako naplaćuju, bili su jako neljubazni i nisu želeli da mi objasne šta ulazi u tu cenu. Čak mi je jedan prodavac, nakon što sam više puta pokušao da dobijem objašnjenje, rekao: "Ne možemo se mi dogovoriti, imate druge prodavce, pa tražite ponudu!" - kaže on i dodaje:
- Pitao sam ih zašto to rade kada svi znamo da kada se kupuje stan, plaća se samo korisna površina, a oni mi kažu - drugo je stan. Meni nije! Meni kao kupcu to je potpuno isto. Takođe, za razliku od ostalih koji kvadrat terase prodaju po duplo nižoj ceni od kvadrata stambene površine, kod kupovine montažne kuće kvadrat terase košta isto kao i kvadrat, recimo, spavaće sobe, što takođe nije logično - smatra naš sagovornik.

Bumbić: Ako ste prevareni, tužite

Nenad Bumbić objašnjava da u Americi nakon izgradnje montažne kuće inspekcija proverava da li je sve u redu i ako nije, kupci ne mogu da se usele.
- To ovde nije slučaj! Zbog toga se nama javlja veliki broj potrošača koji se žale na jako loš kvalitet ovih kuća. Takođe, puno pritužbi stiže i zbog toga što izvođači probijaju rokove izgradnje, pa čak i za to da cena koja je dogovorena na kraju bude veća - kaže on i dodaje:
- Svaki kupac koji je potpisao ugovor a da pre toga nije obavešten da mora da plati bruto, a ne neto kvadraturu može da tuži prodavca po osnovu predugovornog informisanja, koje je obavezno! Teret dokazivanja je na strani prodavca, pa kupci ovakve slučajeve uglavnom dobijaju na sudu - savetuje Bumbić.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Nenad Bumbić ističe da u propisima nije definisano da li se prilikom kupovine kuća plaća bruto ili neto kvadratura, već samo da mora jasno da se navede šta i koliko se plaća.
- Sa druge strane, prodavac mora da obavesti kupca koliko košta objekat koji kupuje. Fer poslovna praksa bi bila da objasne kupcu zbog čega se plaća veća kvadratura od one koju dobijaju, a ne da izbegavaju odgovor na ovo pitanje. Kada kupujemo stan ili kuću, uvek gledamo onu površinu koju dobijamo, pa ne čudi što su se potrošači iznenadili kada su im rekli da je cena veća nego što su oni mislili. Gledao sam njihove sajtove, i na jednom sam odmah primetio da se skica kuće uopšte ne poklapa sa tabelom površine. Ako toliko grešaka prave na skici i tabeli na svom sajtu, mogu samo da zamislim koliko "grešaka" prave kada informišu potrošače! Zapanjen sam brojem netačnih podataka koje imaju u opisu kuće. Zbog toga, lično, ne bih se usudio da kupim kuću od njih! A da ne pričam o tome da ni nakon dužeg analiziranja sajta i ponuda nisam uspeo da izračunam koliko bi me željena kuća zaista koštala - kaže Bumbić.

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa nekim od firmi koje se bave gradnjom montažnih kuća. Uputili smo mejlove kompanijama "Negal", "DomTera", "Luks M", "Eko kuća" i "Bošković JSM" kako bismo dobili objašnjenje zbog čega kupci plaćaju bruto, a ne neto kvadraturu i šta ulazi u razliku u ceni. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovor na naša pitanja nismo dobili.

Koliko ste zakinuti

PROIZVOĐAČ NETO BRUTO CENA BESKORISNE POVRŠINE
"Negal", Klasik tip 36 36,06 m2 41,40 m2 2.136 evra
"DomTera", Tip 35 32,59 m2 39,74 m2 2.860 evra
"Luks M", Anastasija 40 32,59 m2 44,24 m2 4.660 evra
"Eko kuća", Tip 100N 87,67 m2 100,17 m2 5.000 evra
* računica za prosečnu cenu od 400 evra po metru kvadratnom


 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem