USLUGA DOSTAVE SKUPLJA OD NARUDŽBINE! "Mister potrčko" dere klijente i ne daje račune

USLUGA DOSTAVE SKUPLJA OD NARUDŽBINE! Mister potrčko dere klijente i ne daje račune Shutterstock
četvrtak, 27. 05. 2021. u 20:48
Dostava od Slavije do Banovog brda skuplja nego do Kaluđerice ili Karaburme. Kilometar im skuplji nego kod bilo kog drugog prevoznika

Firma za dostavu "Mister Potrčko" bukvalno dere kožu sa leđa potrošačima, pa ne treba da vas začudi ako vam dostavu naplate čak četiri puta više nego ručak koji ste poručili iz nekog restorana. Naime, ova firma svaki kilometar naplaćuje 100 dinara, što je više nego bilo koji prevoznik u Srbiji, a uz to su Beograd podelili na pet zona i svaki prelazak iz zone u zonu dodatno naplaćuju po 150 dinara. Uz sve to, oni se ne pridržavaju ni svog enormnog cenovnika i zona, nego dostavu naplaćuju paušalno, pa tako dostava do Banovog brda može da vas košta mnogo skuplje nego do Kaluđerice, koja je dva puta dalja od početne tačke. Da sve bude gore, potrošači ne dobijaju nikakav račun za uslugu dostave, čime "Mister Potrčko" čini ogroman poreski prestup. Predstavnici potrošača i stručnjaci tvrde da se ovde radi i o poslovanju u sivoj zoni i utaji poreza i o obmani i prevari potrošača i apeluju na poresku i tržišnu inspekciju da kako danas najstrože kazne ovu firmu.
Posle brojnih prijava na rad ove firme zbog abnormalno visoke naknade za dostavu i neizdavanje računa, odlučili smo da proverimo kako to izgleda u praksi. Da bismo proverili da li izdaju fiskalni račun, naručili smo sa Savskog venca, koji je prema njihovom računanju prva zona, dve punjene pljeskavice sa Novog Beograda, koji je druga zona. Pljeskavice su nas koštale 640 dinara, dostava 650, a račun smo dobili samo za hranu, čime je potvrđena teza da ova firma ne izdaje račune za uslugu dostave.

Shutterstock

Čist kriminal

To je čist kriminal na koji bi momentalno morale da reaguju i poreska i tržišna inspekcija
Goran Papović, NOPS

Da bismo proverili da li dostavu naplaćuju paušalno ili zaista računaju zone koje su sami odredili i pređene kilometre, napravili smo drugi eksperiment tako što smo iz istog objekta koji se nalazi na Slaviji naručili nekoliko porudžbina vrednosti od oko 500 dinara, i to sa Banovog brda, koje spada u drugu zonu, na Karaburmu, koja spada u treću zonu, u Kaluđericu, koja spada u četvrtu zonu, i na Umku, koja spada u petu zonu. Tada smo se uverili da su njihove naplate potpuno proizvoljne i bez ikakvih pravila, jer je dostava do Banovog brda, koje je u drugoj zoni, koštala 850 dinara, za Karaburmu, koja je u trećoj zoni, 650 dinara, a za Kaluđericu, koja je u četvrtoj zoni, 720 dinara. Prosto je nejasno kako je za Banovo brdo, koje je najbliže, dostava bila čak 200 dinara skuplja nego za Karaburmu i 130 dinara skuplja nego za Kaluđericu, do koje prema Gugl mapama ima dva puta više kilometara. Kao šlag na tortu, došla je cena dostave za Umku od neverovatnih 2.000 dinara, što je četiri puta više nego cena same porudžbine koja predstavlja obilan ručak za dve osobe. Uz to, tri puta veća cena dostave za narudžbinu na Umku u odnosu na narudžbinu za Kaluđericu nema nikakvu potporu jer prema Gugl mapama nije čak ni dva puta veća kilometraža.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović rekao nam je da je ovo što radi "Mister Potrčko" klasičan kriminal, jer oni u isto vreme i posluju u sivoj zoni i izbegavaju porez, ali i obmanjuju i varaju potrošače.

Shutterstock

- Na prvom mestu moram da ukažem da je najozbiljniji prekršaj to što oni ne izdaju račune potrošačima za svoju uslugu, jer to znači da posluju u sivoj zoni i da vrše utaju poreza. To je čist kriminal na koji bi momentalno morale da reaguju i poreska i tržišna inspekcija jer se na ovaj način utaji ogroman novac građana Srbije. Ova firma mora da bude najstrože kažnjena - kaže Papović. 

On se osvrnuo i na naše istraživanje o paušalnoj naplati kilometraže.
- Jasno je da oni i obmanjuju i varaju potrošače jer se ne drže zona i cenovnika sa sopstvenog sajta. Ne može dostava iz Deligradske za Banovo brdo, koje je prema njihovom zoniranju u drugoj zoni, da košta 850 dinara, a sa istog mesta za Kaluđericu, koja im je četvrta zona, 720 dinara. Jasno je da je Kaluđerica mnogo dalja od Banovog brda. Takođe, ne može dostava za Banovo brdo, koje je u drugoj zoni, da košta 850 dinara, a za Karaburmu, koja je treća zona, da bude 200 dinara jeftinija. Nije normalno ni da dostava do Kaluđerice bude 720 dinara, a do Umke 2.000 dinara. Pa nije Umka tri puta dalja od Kaluđerice, a uz to, nije ni normalno da za bilo koju lokaciju u gradu naplatiš dostavu 2.000 dinara, odnosno četiri puta više nego što je ljude koštao ručak. Sve ovo nam govori da oni ne poštuju svoj cenovnik i kilometražu, već da cene određuju "iz glave" u odnosu na to da li procene da klijent ima ili nema novca, pa ako prođe, prođe. Da ne komentarišem da je i sam taj cenovnik koji ne poštuju sramotan, jer je "cena" kilometra 100 dinara, što je više od bilo kog drugog prevoznika, i još imaju taj dodatak od 150 dinara za svaki prelazak iz jedne njihove izmišljene zone u drugu, što je apsolutno nepotreban ceh kad već naplaćuju po kilometraži i spada u pravu pljačku potrošača - oštar je bio Papović i dodao:

- Apelujem na nadležne da što pre reaguju i rigorozno kazne ovu firmu. Uz to, molim potrošače da otvore četvore oči i da ih bojkotuju jer je to najveća moguća kazna za ovakve prevarante.
Kolektivna tužba
Sa njim se slaže i Predsednik pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević, koji tvrdi da potrošači ovo moraju da prijave nadležnim organima i da podignu kolektivne tužbe, a inspekcije da što pre reaguju.
- Nedopustivo je da jedna firma danas, uprkos svim akcijama i naporima države da se suzbije siva ekonomija, ne izdaje račune za svoje usluge. To je ogroman prekršaj i sa pravom su izuzetno visoke kazne, tako da inspekcija kako danas treba da reaguje. Što se tiče obmana i prevara sa cenom, kilometražom i zonama, tu treba potrošači da se ujedine i da se podignu kolektivne tužbe. Izračuna se lepo kilometraža i za sve što su paušalno više naplatili se tuže, i tu će sud sigurno presuditi u korist potrošača, a pored vraćanja novca sa kamatom, ta firma će morati i da plati sve sudske troškove. Uz sve to, ne možemo da zaboravimo da ovde ima posla i za Komisiju za zazštitu konkurencije, jer firma "Mister Potrčko" predstavlja nefer konkurenciju svim onim poštenim firmama za dostavu i tu su takođe rigorozne kazne, koje idu i do 10 odsto godišnjih prihoda - jasan je Bogosavljević.

Povodom svega ovoga kontaktirali smo i sa firmom "Mister Potrčko" da bismo čuli i njihovu stranu priče. Nažalost, na naša glavna pitanja zbog čega ne izdaju račun za svoje usluge i kako su formirali potpuno nelogične cene dostave za primere koje smo naveli u tekstu nismo dobili odgovor.
- Naša firma se dugi niz godina bavi dostavom robe za naše cenjene klijente. Naravno, registrovani smo u APR, a njihov sajt je javan i to možete proveriti u svakom trenutku. Cene naših usluga nisu formirane paušalno kako vi pokušavate da to predstavite. Naravno da u firmi postoji cenovnik za sve vrste usluga. Svi naši poštovani klijenti do sada nikada nisu imali bilo kakvih primedbi za plaćanje usluga. Želimo da posebno naglasimo da svaki naš klijent tačno zna koja je cena za vrstu usluge koju je tražio. Naša delatnost i nije taksi prevoz tako da nema potrebe da se naše cene mere. Zone i prelazak iz jedne i drugi su uobičajena praksa u ovom poslu i nije nam poznato zašto to postavljate kao problem. Za sva pitanja koja se odnose na finansijsku i ekonomsku regulativu mislimo da je postavljeno od strane pogrešne strane, jer je za to nadležna neka državna ustanova, a ne časopis koji bi trebalo da građane informiše, a ne da stvara nepotrebne afere. Za svako objektivno oglašavanje stojimo vam na raspolaganju - stoji u odgovoru koji smo dobili.

Kako "Mister Potrčko" proizvoljno određuje cene dostave

Deligradska-Mira Popare (udaljenost 7,3 km) 850 dinara
Deligradska-Kninska (udaljenost 13,6 km) 720 dinara
Deligradska-Sretena Babića (udaljenost 22 km) 2.000 dinara
* Izvor Gugl mape
Antrfile
Cena prevoznika po kilometru
CarGo 59 dinara
Taxi (prva tarifa) 65 dinara
Taxi (druga tarifa) 85 dinara
Mister Potrčko 100 dinara (plus 150 dinara za svaki prelazak iz zone u zonu)

Koja su zvanična pravila "Mister Potrčka"
* Svako dodatno stajanje naplaćuje se 150 dinara.
** Prelazak iz zone u zonu tarifira se 150 dinara dodatno.
*** Ekspres dostava + 50% na iznos dostave.
Cenovnik podrazumeva teret do 5 kg, a za veće kilaže naplaćuje se 20 din/kg.
100 din. po kilometru, minimum 500 din. po započetoj dostavi u Beogradu
Mogućnost dostave za celu Srbiju po ceni već od 70 din po kilometru. 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem