PUCAJU I ČINIJE I ŠOLJE! Sudovi iz "Ikee" uzrokuju posekotine i opekotine

PUCAJU I ČINIJE I ŠOLJE! Sudovi iz Ikee uzrokuju posekotine i opekotine ikea.com
četvrtak, 27. 05. 2021. u 20:52
Posuđe iz asortimana "Heroisk" ili "Talrika" pokazalo se neotpornim na toplotu i lako se lomi, te je opasno po bezbednost onih koji ga koriste

Svi potrošači koji su u "Ikei" kupili tanjire, činije i šolje "Heroisk" ili "Talrika" treba pod hitno da prestanu da ih koriste, jer ukoliko u njih sipate vrelu hranu ili piće, možete završiti sa opekotinama! Osim toga, kupci su se žalili da je ovo posuđe lako lomljivo, zbog čega ne bi trebalo da se koristi ni zbog opasnosti od posekotina i povreda. Svako ko je pazario neki od ovih proizvoda ima pravo da od švedske kompanije traži pun povraćaj novca. Da apsurd bude veći, u svom saopštenju o opozivu pomenutih proizvoda, švedska kompanija tvrdi da su svi njihovi proizvodi testirani i u skladu sa zakonom?!
Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ističe da nijedna kompanija ne bi povukla bezbedan proizvod sa tržišta, to im ne ide u prilog jer oni na taj način ostaju bez potencijalnog profita od narednih kupovina tog artikla.

Sumnjiv test

Zanimljivo je da "Ikea" pominje da su proizvodi testirani u skladu sa standardima! Postavlja se pitanje da li standardi ne valjaju ili se testiranje ne sprovodi kako treba
Nenad Bumbić, "Zaštita potrošača"

- Zato savetujem sve ljude koji su kupili ove tanjire, čaše i činije da pod hitno prestanu da ih koriste jer je očigledno da je njihova upotreba opasna po onog ko to posuđe koristi. Ovo je ozbiljna stvar zbog toga što je u pitanju posuđe koje svako od nas koristi svakodnevno, držimo ga u rukama, čaše prinosimo ustima... Zbog toga se ovo upozorenje mora ozbiljno shvatiti jer ukoliko nam, recimo, tanjir pukne u rukama, može izazvati ozbiljne posekotine - kaže Bumbić i dodaje:
- Zanimljivo je da "Ikea" pominje da su proizvodi testirani u skladu sa standardima, a zatim da posuđe postaje krhko i može pući ukoliko se u njega sipa vruć sadržaj. Postavlja se pitanje da li standardi ne valjaju ili se testiranje ne sprovodi kako treba. Najosnovnija funkcija bilo kog posuđa je da u njega može da se sipa vruća hrana, tečnost. Sigurno nije skupo testiranje da se utvrdi da li u posudu može da se sipa vruća voda - treba vam samo voda ili neka vruća hrana! Zanima me baš kako su testirali te proizvode ako je tek posle više meseci prodaje utvrđeno da ovi proizvodi mogu postati krhki i pući ako se u njih sipa vruć sadržaj? "Ikea" tvrdi da je u SAD prijavljen samo jedna slučaj, da nije bilo povređenih, ali da ipak povlače proizvod. Nije baš verovatno da je proizvod povučen samo zbog jednog slučaja.

Kako su naveli u kompaniji "Ikea", razlog za povlačenje ovih proizvoda sa rafova je taj što se oni mogu slomiti i potencijalno izazvati opekotine ukoliko se u njih sipa nešto vruće.
- "Ikea" poziva sve kupce koji poseduju tanjire, činije i šolje "Heroisk" ili "Talrika" da prestanu da ih koriste i da kontaktiraju kompaniju kako bi im bio nadoknađen pun iznos. Bezbednost je naš glavni prioritet i zbog toga preduzimamo mere predostrožnosti i povlačimo iz prodaje ove tanjire, činije i šolje, jer se mogu slomiti i potencijalno izazvati opekotine, ukoliko se u njima nalazi vruć sadržaj. Svi naši proizvodi su testirani i u skladu sa važećim standardima i zakonodavstvom. Uprkos tome, dobili smo izveštaje o lomljenju proizvoda - saopštili su iz ove robne kuće.

Komode ubile šestoro dece

Ovo je samo jedan u nizu "Ikeinih" opasnih proizvoda. Najveći skandal koji je došao iz švedskog lanca robnih kuća je komoda "malm", koja je ubila šestoro mališana širom sveta. Kompanija je zbog toga sa većeg dela tržišta na kom posluje povukla 29 miliona primeraka komode ubice, ali se ona i dan-danas regularno prodaje u Srbiji. Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda SAD objavila je da su komode nestabilne ukoliko se ne pričvrste za zid.
Sva deca koja su stradala imala su tri godine ili bila mlađa. Pored šest smrtnih slučajeva prijavljeno je i da je ova komoda povredila 36 mališana.

Šta je sve opasno u "Ikei":
* plafonjere "kalipso" - padaju s plafona
* plinske ploče - emituju višak ugljen-monoksida
* komode "malm" - padaju, povređuju i ubijaju decu
* noćne sijalice - opasnost od strujnog udara

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem