AFERA KAMERE! IMAMO I NOVE SLUČAJEVE! "Berška" i dalje snima, kamere u još jednom poznatom butiku?!

AFERA KAMERE! IMAMO I NOVE SLUČAJEVE! Berška i dalje snima, kamere u još jednom poznatom butiku?! informer.rs
nedelja, 20. 06. 2021. u 14:16
Sporni video-nadzor u "Berški" još nije uklonjen, a potrošači su nam ukazali na to da ima još butika u kojima je naša privatnost ugrožena

Uprkos skandalu koji je prošle nedelje potresao javnost u Srbiji kada se otkrilo da u butiku "Berška" postoje kamere koje mogu da snimaju i unutar kabina za presvlačenje, ovaj poznati španski lanac ništa nije preduzeo po tom pitanju! Ekipa Zaštitnika potrošača posetila je krajem nedelje ovu radnju, gde smo se uverili da sporna kamera i dalje postoji.

Da stvar bude gora, ovo nije jedini butik u kome postoji video-nadzor nad kabinama. Tragom priče sa društvenih mreža da u jednoj od prodavnica "Kaliopi" takođe kupci nisu bezbedni dok se presvlače posetili smo pomenutu radnju. I tu smo pronašli uređaj za snimanje na spornom mestu. Naša ekipa ušla je u nekoliko kabina za presvlačenje, odakle je jasno mogla da vidi postavljenu kameru (pogledajte fotografije)!

Međutim, ni to nije sve. Domaći stručnjaci sa pravom se pitaju da li su žene bezbedne, da li svaki put kada planiramo da skinemo garderobu treba dobro da pogledamo da li nas iz nekog ćoška snima kamera jer, verovali ili ne, one se nalaze čak i u solarijumima (pogledajte okvir).

informer.rs

Kamer u Kaliopiju
Tužite ih

Svaki potrošač koga su snimali, bez obzira na to da li je ili nije taj snimak iskorišćen ili objavljen, treba da ih tuži zbog neovlašćenog snimanja
Zoran Nikolić, NOPS

Podsetimo, ekipa Zaštitnika potrošača prošle nedelje pitala je nadležne "Berške" zbog čega se kamera nalazi baš tu, a odgovor koji smo dobili bio je da njihove kamere ne snimaju područje kabina, već samo kasu. Međutim, da i te kako imamo razloga za sumnju u njihove tvrdnje, pokazuje to da ovo nije prvi put da se "Berška" susreće sa optužbama da ugrožava privatnost svojih kupaca. U aprilu ove godine u butiku "Berška" u tržnom centru "Vankdorf" u Bernu, u Švajcarskoj, tačno iznad kabine za presvlačenje nalazila se kamera. U ceo slučaj uključila se i inspekcija i problem je rešen tako što pravac kojim kamera može da snimi unutrašnjost kabine blokiran oglasnom tablom. Postavlja se pitanje: Zašto se na isti način ne reši i problem u Srbiji?! Međutim, odgovor na ovo pitanje od kompanije "Berška" do zaključenja ovog broja nismo dobili.

informer.rs

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić napominje da ovi butici krše privatnost svojih klijenata!
- Kada potrošač uđe u kabinu, očekuje da će tamo na miru moći da isproba stvari, a i ne pomišlja da ga neko snima. To je ozbiljno pitanje i neko hitno mora time da se pozabavi. Oni na najgrublji mogući način krše osnovna ljudska prava svojih mušterija. Ako već žele da snimaju, onda najmanje što moraju da urade jeste to da ispred kabine stave obaveštenje da se kabina snima kako bi se sprečile krađe. E ako to urade, onda potrošači treba da razmisle da li će ili neće posećivati takve butike. Oni nemaju saglasnost da vas snimaju! Svaki potrošač koga su snimali, bez obzira na to da li je ili nije taj snimak iskorišćen ili objavljen, treba da ih tuži zbog neovlašćenog snimanja, jer nije dao saglasnost za to - kaže on.
Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa butikom "Kaliopi" i od njih dobije objašnjenje koja kamera je postavljena, ko ima pristup snimcima tih kamera i čemu služe kamere koje snimaju kabine za presvlačenje. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Gavrilović: Da reaguju nadležni

Predsednik potrošačkog udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović smatra da je ovo skandalozno i da potrošači moraju da budu obavešteni ako ih neko snima.
- Nadležni moraju da reaguju i spreče da se ovo dalje dešava. U Evropi je to precizno definisano zakonom i zato je u Švajcarskoj taj problem tako brzo rešen. Na isti način ga treba rešiti i kod nas. Da li će staviti pleksiglas ili naći drugo rešenje, nebitno je. Važno je samo da ne smemo ovaj problem da zaboravimo i bacimo "pod tepih", već moramo da uradimo nešto po tom pitanju. Jedino što je bitno je da se ne snima unutrašnjost kabine - kaže on i dodaje:
- Može se desiti da neko te snimke pokrade, zloupotrebi... Može se desiti da naša golotinja i intima, bez našeg znanja, završe na internetu... Zato ubuduće moramo biti jako pažljivi. Jedini savet devojkama u ovom trenutku je da, pre nego što uđu u kabinu, pitaju trgovca da li se ona snima.

OPREZ! Kamere i u solarijumima!

Da klijenti nisu bezbedni ni u salonima lepote kada se sunčaju u kapsulama, tvrdi studentkinja medicine iz Beograda Anđela J. (26). Kako kaže, u jednom salonu postoje kamere koje devojke snimaju dok se svlače, ali i dok se kvarcuju! Anđela J. je za to saznala kada je svoje eksplicitne snimke pronašla na internetu.
- Nakon što se zatvorio salon u koji sam godinama išla, krenula sam u novi, koji se nalazi u blizini centra grada. Uvek ljubazne radnice, širok prostor, nisam ni slutila šta se krije iza svega. Najbolji drug mi je rekao da je, nakon pisanja medija o snimanju devojaka u tržnim centrima, želeo da pogleda taj snimak. Kada ga je pogledao, ispod su bili ponuđeni slični snimci. Na jednom od njih sam upravo bila ja! Nakon što mi je drug poslao snimak, nisam znala gde se nalazim ni kako da reagujem jer, osim kamere pored solarijuma, kamera postoji i unutar ove kapsule. Živ blam me je pojeo. Nakon što sam ugledala svoje stvari, narukvice i tetovaže, htela sam da presvisnem od sramote. Još veći šok je usledio kada sam videla da se pored snimka mog svlačenja odeće i nagog tela na njemu mogu uočiti i moje genitalije dok ležim i sunčam se - navodi ona.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem