ČIK POGODI ŠTA IMA ZA VEČERU - BUĐAVA GIBANICA, PITA I BAKLAVA! Kore "Saša" pune buđi, a u roku su trajanja?!

ČIK POGODI ŠTA IMA ZA VEČERU - BUĐAVA GIBANICA, PITA I BAKLAVA! Kore Saša pune buđi, a u roku su trajanja?! Zastitnik potrosaca /Shutterstock
nedelja, 04. 07. 2021. u 16:12
Beograđanka Milica T. kupila je tri pakovanja poznatih kora i sve su bile pokvarene iako su prema datumu bile upotrebljive još tri dana. Buđ je veoma opasna ako se pojede, upozoravaju stručnjaci

Čuvene kore "Saša" za pite i baklave, koje su godinama držale reputaciju kvalitetnih, a samim tih i nešto skupljih na tržištu, sada se u velikim marketima mogu pronaći ni manje ni više, nego buđave! Da sve bude gore, čitateljke koje su nam na ovo ukazale (pogledaj slike), ve kore kupile su ou roku trajanja, a činjenica da su im u prodavnicama odmah pristajali na zamenu za neke druge ili na povrat novca jasno pokazuje da ovo nije novost i da se marketima sa korama "Saša" ovakve stvari dešavaju. Sreća je što su čitateljke mlađe dobi, pa su odmah uvidele da su kore buđave, jer da je gibanicu ili baklavu pravila neka baka koja slabije vidi, možda bi nehotice, prema mišljenju stručnjaka, svojoj deci i unucima napravila velike zdravstvene probleme poput dijareje, povraćanja, grčeva, alergijskih reakcija ili u slučaju veće količine čak i trovanja...

Uz to, predstavnici udruženja za zaštitu potrošača sa kojima smo kontaktirali smatraju da je nedopustivo da se sve završi samo vraćanjem novca u situaciji kada je neko mogao da se otruje i da poljoprivredna inspekcija mora da ukloni ovaj proizvod sa rafova, a sanitarna da pregleda prostorije u kojima se prave ove kore i da u slučaju bilo kakve neregularnosti zatvori ovu firmu i naplati drakonsku kaznu jer je nedopustivo da se bilo ko igra sa zdravljem ljudi.

Zastitnik potrosaca /Shutterstock

Naša čitateljka Milica T. (30) ispričala nam je kakve nedaće je imala sa korama "Saša", koje inače koristi već godinama i do sada je bila zadovoljna.

- Mama i ja smo odlučile da pravimo gibanicu i jaja i sir već su bili spremni. Pazarila sam kore "Saša", koje kupujemo u jednom velikom lancu marketa, i pre nego što sam ih i otvorila, kroz kesu sam videla buđ. Otpakovala sam ih ipak i uverila sam se da je svaka kora buđava. Sve to mi je bilo čudno jer je bio 13. 6, a rok važenja im je 16. 6, što znači da su apsolutno bile u roku. Odmah smo vratile one kore u kesu i otišle sa računom u prodavnicu, gde su nam rekli da izaberemo bilo koje druge kore koje želimo ili da nam vrate novac. Tako da na kraju nismo oštećene, ali smo zaprepašćene jer ove kore ne spadaju u jeftine i kupujemo ih dugo. Ne želim ni da pomislim šta bi bilo da je moja baka uzela da pravi pitu i da to slučajno nije videla. Ovakve stvari stvarno nisu za šalu i nećemo više kupovati ove kore - jasna je naša čitateljka.

Zastitnik potrosaca /Shutterstock

Nutricionistkinja Jovana Srejić rekla je za naš list da ovo nije naivno i da može da uzrokuje zdravstvene tegobe pogotovo kod dece i starijih lica.

Zastitnik potrosaca /Shutterstock

- Ovo su izuzetno osetljive namirnice i ovakve stvari ne bi smele da se događaju. Jasno je da ove kore nikako nisu za jelo. Sreća je što su vaše čitateljke videle buđ i odmah to vratile. Nikako ne bi valjalo da je neko to prevideo i zaista napravio od ovakvih kora pitu ili baklavu. Buđ, odnosno plesan nastaje zbog bakterija i kada bismo ih uneli u organizam, sigurno bismo imali zdravstvenih tegoba. U zavisnosti od organizma, količine buđi na datoj kori ili količine koju pojedemo, i simptomi bi se razlikovali. Od gasova, dijareje, povraćanja, bolova i grčeva u stomaku, alergijskih reakcija do, ne daj Bože, trovanja ukoliko se pojede veća količina. Ono što je najopasnije i zbog čega bismo svi morali da obratimo pažnju i nikako ne pravimo ništa sa buđavim korama jeste činjenica da bi ubedljivo najveće posledice, ako bi ovako nešto pojeli, imali stari ljudi i deca, koji su najosetljiviji i najranjiviji - upozorava Srejovićeva.

Bogosavljević: Sve se svelo samo na pare

Predsednik "Pokreta za zaštitu potrošača Srbije" Petar Bogosavljević smatra da je ovo krajnji čas da reaguju nadležni organi i zatvore ovu proizvodnju dok neko nije platio zdravljem.
- Mehanizam je jasan, samo jedan potrošač da se požali nadležnim organima na ovakve stvari, poljoprivredna inspekcija mora da izađe na teren i ustanovi sve detalje. Ako utvrdi da je to stvarno istina zabranjuje se prodaja tih kora. Tu nije kraj pošto je ovo jasan rizik za zdravlje, poljoprivredna inspekcija mora da obiđe i postrojenja za proizvodnju, a ako je potrebno, da kontaktira i sa sanitarnom. Ukoliko se utvrde sanitarni propusti, koji su u ovom slučaju neminovni, firma se zatvara, proizvod zabranjuje ili na neko vreme dok se ne otklone nepravilnosti ili zauvek uz visoku novčanu kaznu - rekao nam je naš sagovornik i dodao:
- Tužno je kada vidimo da neki ovakav proizvod, koji je poznat po kvalitetu i ima nemalu cenu doživi ovu sudbinu. To je sve zbog praćenja zapadnjačkih tendencija sa velikim popustima i niskim cenama. Zbog toga se firme više ne takmiče ko će da napravi nešto bolje, već ko će da ima nešto jeftinije. Jer onaj koji ima jeftinije mnogo bolje proda. A trenutno je bitna samo maksimizacija profita, a ne kvalitet i zadovoljstvo kupaca. Što rekla ona pesma, što omladina sluša, sve se svelo na "pare, pare, pare". Iako zakoni i kodeksi to zabranjuju, očigledno za to više niko ne mari.

"Saša": Izvinjavamo se, čekamo pohvale

Obratili smo se i proizvođaču kora "Saša" i pitali ih kako je moguće da njihove kore budu buđave tri dana pre isteka roka, u kakvim ih higijenskim uslovima prave, kako je moguće da takve kore pošalju jednom velikom lancu marketa u kojima kupuje na stotine hiljada ljudi, kao i da li su svesni koje bi posledice po zdravlje imao neko ko to pojede. Ova firma nam nije odgovorila na većinu ovih pitanja.
- Poštovani, zahvaljujemo se na mejlu i na fotografijama koje ste nam poslali. Naše kore se proizvode u hali koja je posebno obezbeđena i opremljena po najvišim HCCP standardima, takođe i vozila kojima se roba transportuje. Ovo nam se nije dešavalo do sada i jos jednom se zahvaljujemo na ovim upozorenjima. Izvinjavamo se zbog ove situacije i nadamo se da ćete ostati naš verni potrošač. Nadamo se da ćete nam ubuduće slati samo pohvale - stoji u odgovoru firme iz Kragujevca.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem