SRAM VAS BILO! ZAR OVO TREBA DA POJEDE JEDNA TRUDNICA? Pekara "AS BRAĆA STANKOVIĆ" ugrožava zdravlje pacijenata po bolnicama!

SRAM VAS BILO! ZAR OVO TREBA DA POJEDE JEDNA TRUDNICA? Pekara AS BRAĆA STANKOVIĆ ugrožava zdravlje pacijenata po bolnicama! Centar za mame
petak, 09. 07. 2021. u 19:08
* Žena koja leži na odeljenju za visokorizičnu trudnoću za doručak je dobila pokvareno pecivo * Klinički centar "Kragujevac" odmah raskinuo ugovor s pekarom, kojoj ovo nije prvi put da isporučuje problematične proizvode

Pekarska industrija "AS Braća Stanković" po svoj prilici je specifična po tome što u svojim proizvodima ima sastojke koji nikako ne bi smeli da se nađu u hrani. Nakon što se pre nekoliko godina dvanaestogodišnja devojčica umalo nije ugušila žicom koja je bila u njihovom hlebu, a Mladenovčaninu se život smučio jer je kupio gorak, izgoreo i nejestiv hleb (pogledajte okvir), prošle nedelje su trudnice sa visokorizičnom trudnoćom u Kliničkom centru "Kragujevac" za doručak dobile njihovo pecivo koje je bilo buđavo. U ovoj zdravstvenoj ustanovi su rekli da su odmah posle skandala raskinuli ugovor sa pekarskom industrijom "AS Braća Stanković" zbog teške povrede ugovorne obaveze i da su srećni što ovakvi proizvodi ipak nisu narušili zdravlje pacijentkinja.

Centar za mame

Poslednji slučaj objavio je Centar za mame, kojima je slike poslala trudnica koja je dobila za doručak buđavo pecivo. Iz ovog udruženja su apelovali na nadležne da se problem što pre reši.
- Jedna buduća mama nam je poslala poražavajuće fotografije doručka za trudnice sa visokorizičnom trudnoćom iz bolnice u Kragujevcu, na kojima se vidi obrok koji može samo da se baci u smeće, jer je u pitanju pecivo, odnosno lisnato testo i u njemu suhomesnati proizvod na kome se jasno vidi buđ. Nadamo se da je ovo izuzetak, a ne pravilo i da će nadležni da se potrude da uspostave standarde dostojne čoveka i da ih održavaju. Čiji god propust bio, nemoguće je poverovati da je neko hranu u ovakvom stanju dostavio čoveku, a kamoli pacijentu, još gore trudnici sa visokorizičnom trudnoćom - jasni su u Centru za mame.

Centar za mame

Za nepoverovati

Nemoguće je poverovati da je neko hranu u ovakvom stanju dostavio čoveku, a kamoli pacijentu, još gore trudnici sa visokorizičnom trudnoćom
Centar za mame

Povodom ovog skandala oglasili su se i iz Kliničkog centra "Kragujevac", gde su naglasili da su posle ove situacije momentalno raskinuli ugovor i završili saradnju sa pekarskom industrijom "AS Braća Stanković".
- S obzirom na incident koji se dogodio sa pecivom dobavljača koji ima potpisan Ugovor sa Univerzitetskim kliničkim centrom "Kragujevac" i sa kojim do sada nije bilo problema u nabavci, nakon neželjenog događaja od 26. juna 2021. godine, obaveštavamo javnost da je dobavljač za hleb i peciva učinio težu povredu ugovorne obaveze. Zbog toga je odmah raskinut pomenuti ugovor sa dobavljačem, a u svemu će biti primenjen institut negativnih referenci u smislu odredaba Zakona o javnim nabavkama - piše u saopštenju UKC "Kragujevac".
Pošto se na fotografijama koje je prosledila trudnica jasno vidi da pecivo nije celo, što znači da ga je porodilja ili zagrizla ili odlomila rukom, iz ove ustanove nas je zanimalo i da li je ta žena dobro.
- Napominjemo da dostavljeni proizvodi nisu uticali na zdravlje pacijenata UKC "Kragujevac" - tvrde u ovoj ustanovi.

Centar za mame

Nutricionistkinja Jovana Srejić rekla je za naš list da ovo nije naivno i da je takvo pecivo moglo da ugrozi zdravlje trudnice koja je u visokorizičnoj trudnoći.
- Obroci u porodilištima moraju da budu pod strogom kontrolom, pogotovo kada su u pitanju trudnice sa visokorizičnom trudnoćom jer su one izuzetno osetljiva grupa. Ovakve stvari nikako ne bi smele da se dešavaju i jasno je da ovaj sendvič nikako nije za jelo. Sreća je što je trudnica videla buđ i što to nije konzumirala. Mogla je, ne daj Bože, da previdi to i pojede ovaj sendvič, što ne bi bilo nimalo dobro. Buđ, odnosno plesan nastaje zbog bakterija i kada bismo ih uneli u organizam sigurno bismo imali zdravstvenih tegoba. U zavisnosti od organizma i količine buđi u tom sendviču i simptomi bi se razlikovali. Od gasova, dijareje, povraćanja, bolova i grčeva u stomaku, alergijskih reakcija do, ne daj Bože, trovanja. Ono što je najopasnije i zbog čega bismo svi morali da obratimo pažnju, makar u zdravstvenim ustanovama, jeste što bi to konzumirale posebno rizične grupe trudnica, deca i stari, kojih sigurno ima u toj bolnici - upozorava Srejićeva.

Iz kompanije "As Braća Stanković" kažu da poštuju sve higijenske propise:
- Kao najveća pekarsko-mlinska industrija u Srbiji, garantujemo zdravstvenu ispravnost svojih proizvoda i da oni ispunjavaju sve sanitarno-higijenske uslove propisane važećim zakonskim odredbama i pravilnicima. Naša kompanija sertifikovana je u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda kontrole kvaliteta i nivoa bezbednosti hrane IFS, ISO 9001 i HACCP. Kontroli kvaliteta se poklanja izuzetna pažnja i na dnevnom nivou se kontrolišu svi naši proizvodni i distributivni procesi i njihova usklađenost sa navedenim standardima. Po prijemu obaveštenja iz UKC "Kragujevac" o neusklađenosti kvaliteta proizvoda, odmah je pokrenuta vanredna kontrola svih segmenata u procesu snabdevanja, proizvodnje i distribucije, koja je u toku - odgovorili su nam iz ove kompanije.

Bogosavljević: Hitan posao za inspekciju

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da je ovo krajnji čas da reaguju nadležni organi i zatvore ovu proizvodnju dok po nekog potrošača proizvodi ove industrije ne budu kobni.
- Trudnica se požalila, postoji i slika kao dokaz i poljoprivredna inspekcija mora da izađe na teren u tu zdravstvenu ustanovu i ustanovi sve detalje. Ako se ustanovi buđ u tom pecivu, što je evidentno, moraju odmah da zabrane njihovo distribuiranje ne samo u zdravstvene ustanove nego svuda. Tu nije kraj, pošto je ovo jasan rizik za zdravlje, poljoprivredna inspekcija mora da obiđe i postrojenja za proizvodnju pekarske industrije "AS Braća Stanković", a potom ako je potrebno da kontaktira i sa sanitarnom inspekcijom. Ukoliko se utvrde sanitarni propusti koji su u ovom slučaju očigledno neminovni, firma se zatvara i proizvodi zabranjuju uz visoku novčanu kaznu. Nije mi jasno zašto to već odavno nije urađeno nakon brojnih incidenata ove pekarske industrije. Da li treba neko da izgubi život da bi nadležni reagovali? - oštar je Bogosavljević.

Devojčica se davila žicom, hleb gorak i žut

O problematičnim proizvodima pekare "AS braća Stanković" već se pisalo, a mi vas podsećamo na neke od slučajeva.
Stakica Dimitrijević iz Beograda doživela je pre nekoliko godina ogroman stres kad je njena ćerkica od 12 godina počela da se davi žicom koja je bila u hlebu proizvedenom u pekari "AS Braća Stanković". Kako je ispričala za medije, komad hleba sa žicom detetu je u poslednji čas izvadila iz samog grla.

Centar za mame


- Ono što nam se desilo je strašno. Moja ćerka je jela sendvič i gledala televiziju. Dete kao dete, zagledalo se jer ko bi pretpostavio da u hlebu može biti nečega opasnog. Odjednom je jauknula, iskolačila oči i naglo podigla ruku - ispričala je ova potresena majka i dodala:

- Pokušala je da me dozove, ali nije mogla jer joj se ta prokleta žica zaglavila u grlu. Počela je da se davi. Pritrčala sam i rukama sam joj iz usta izvadila ovaj komad hleba u kojem je bila oštra žica. Samo pukom srećom je ostala nepovređena. Kada sam otišla da se žalim, probali su da me podmite da ne bih sve ispričala medijima i tužila ih. Njihov komercijalista mi je u koverti doneo 3.000 dinara i naravno da sam odbila. Na sve što je dete preživelo još su nas i uvredili i ponizili.

Centar za mame

Prošle godine Željko Mutavdžić iz Mladenovca kupio je u ovoj pekari beli upakovani hleb i dobio je proizvod koji niti je bio lep "na oko", niti je bio jestiv, a sredina je bila sunđerasta i žuta.
- Bio sam šokiran, jer ono je delovalo kao da je greškom zapakovano i pušteno u prodaju. Beli hleb sa tamnobraon korom?! To još nisam video. Kora je bila potpuno izgorela, tamna, hrskava. Unutra je bio sunđerast i žut. Ni nalik običnom pekarskom proizvodu. Ali to nije kraj. Pomislio sam da su ga samo malo prepekli i da to nema veze sa ukusom. Ipak, kada sam ga probao, nije mogao da se jede. Bio je gorak i bezukusan. Zaista sam bio zgrožen šta sve prodaju, ali i revoltiran da pekara "AS Braća Stanković" tako nešto uvaljuje svojim potrošačima. Zaista ružno, jer mi nismo stoka - rekao je tada Mutavdžić.
Medijima se obratio i Obrad Dangubić, koji je u hlebu ovog proizvođača pronašao mišji izmet.
- Plašim se da ne dobijem mišju groznicu! Mišji izmet pronašao sam u hlebu pekare "AS Braća Stanković". Kad sam video ostatke i kad sam shvatio da sam verovatno deo izmeta pojeo, otišao sam da povratim. Zgadilo mi se! - ispričao je tada momak iz Lovćenca.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem