UPOZORENJE! GRAĐANI NA METI VARALICA! Lažni kuriri varaju od vrata do vrata!

UPOZORENJE! GRAĐANI NA METI VARALICA! Lažni kuriri varaju od vrata do vrata! Informer/shutterstock
petak, 16. 07. 2021. u 18:33
Prevaranti, predstavljajući se kao radnici 'Post-ekspresa', pokušavaju da uruče pošiljke, ali uz naplatu određenog iznosa

Građani Srbije ovih dana su na meti nove vrste prevaranata. Reč je o osobama koje se predstavljaju kao kuriri post ekspresa koji idu od vrata do vrata tražeći naknadu za navodne pošiljke koje treba da im isporuče. 

Građane je na oprez pozvalo Javno preduzeće "Pošta Srbije", u čijem sklopu i posluje kurirska služba "Post-ekspres". Oni mole sve da budu oprezni, ali i apeluju na one koji se susretnu sa prevarantima da slučajeve prijave kako bi se sprečila dalja zloupotreba. 
- Lažni kuriri "Post-ekspresa" i drugih kurirskih službi u poslednje vreme idu od vrata do vrata i varaju građane - upozoravaju u "Pošti Srbije" i dodaju:
- Ovi lažni kuriri pokušavaju da uruče pošiljke, ali uz naplatu određenog iznosa.

Kako kažu, građani im u poslednje vreme sve više prijavljuju slučajeve sumnje na prevaru.
 - Tim povodom obaveštavamo i molimo građane da prilikom preuzimanja i plaćanja pošiljaka na kućnoj adresi budu dodatno oprezni, da obrate posebnu pažnju i vode računa o prepoznatljivim obeležjima kurirskih uniformi i dostavljača, jasnim obeležjima dostavnih vozila, kao i o standardnoj ambalaži ekspres pošiljke - apeluju u JP "Pošta Srbije".
U ovoj službi dodaju da pojačano prate situaciju na terenu, prikupljaju i obrađuju podatke prema prijavama građana, ali i proveravaju brojeve pošiljaka na koje korisnici sumnjaju.

Šta ako ste žrtva?

U slučaju bilo kakve nedoumice ili sumnjivog pokušaja uručenja pošiljke "Post-ekspresom" potrebno je da građani pozovu Kontakt centar Pošte Srbije na brojeve 0700 100 300 i 011 3607 788 radi provere.
- Ukoliko je moguće, neka fotografišu sumnjivo dostavno vozilo, zapišu podatke ili prijave svaki sumnjivi pokušaj Ministarstvu unutrašnjih poslova - navode u "Pošti Srbije".

 - O razvoju situacije i aktivnostima "Pošte Srbije" korisnici će blagovremeno biti obaveštavani na internet stranici "Pošte Srbije", "Post-ekspresa", Fejsbuk profilu, kao i na zvaničnom Instagram nalogu - navode u "Pošti".
Ovo je samo još jedna u nizu prevara gde je zloupotrebljeno ovo javno preduzeće.
Podsetimo, nedavno je "Pošta" upozorila građane na internet prevaru gde su zloupotrebljena njena obeležja. Ona počinje pristizanjem mejla, u kom se lažno predstavljaju kao "Pošta Srbije" i gde piše da vam je stigao paket i da treba uplatite 36 dinara i da kliknete na link. Kada se klikne na link, otvara se prevarantska forma koja vrlo autentično izgleda - da popunite broj svoje kartice i druge detalje. Ako to popunite, dajete broj svoje kartice (računa) prevarantima i mogu da troše vaš novac.

Prema rečima upućenih, najčešće žrtve ove i sličnih prevara su stariji sugrađani kojima prevaranti lako manipulišu. Osim lažnih kurira, na vrata im često zvone lažni vodoinstalateri, električari koji na više načina varaju ljude. Uglavnom postoje dva vida prevare - da im naplate nepostojeću uslugu ili da im uđu u stan i pokradu ih. Oni izmišljaju kvarove na instalacijama u zgradama i vrlo uigrano, na prevaru ljudima ulaze u domove i nelegalno im uzimaju novac.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem