AKO SIPATE GORIVO NA OMV PUMPAMA, PAZITE! POTKRADAJU KUPCE! U rezervoar od 50, Milanu sipali 63,5 litara goriva

AKO SIPATE GORIVO NA OMV PUMPAMA, PAZITE! POTKRADAJU KUPCE! U rezervoar od 50, Milanu sipali 63,5 litara goriva Zastitnik potrosaca
utorak, 10. 08. 2021. u 13:25
* Uvek kada mi se upali rezerva, punim rezervoar do vrha i nikada u njega nije stalo više od 50 litara goriva, koliko i piše u prospektu, tvrdi Milan Ćelić. Kako kaže, umesto da mu se bar izvine, na pomenutoj pumpi su bili drski i bezobrazni

Ako gorivo sipate na OMV pumpama morate biti obazrivi i širom otvoriti oči kako vas ne bi pokrali. Verovali ili ne, može se desiti da vam naplate znatno više goriva nego što uopšte može da stane u rezervoar vašeg automobila!

Upravo to se dogodilo Milanu Ćeliću iz Beograda. Naime, njemu su nedavno na OMV pumpi u Beogradu naplatili 63,5 litara goriva, iako u njegov rezervoar staje samo 50. Grešku je brzo primetio, ali jedino što sada može da uradi jeste da presavije tabak i tuži OMV.

Zastitnik potrosaca

Milan Ćelić

- Vozim već godinama i imam običaj da čim mi se upali lampica za rezervu, čim naiđem na pumpu, odmah natočim pun rezervoar goriva. Tako je bilo i ovog puta. Na Čukaričkoj padini zasvetlela je lampica, a ja sam u Kneževcu svratio na OMV pumpu i sipao gorivo. Dakle, vozio sam najviše desetak kilometara od trenutka kada se upalila lampica. Kao i obično, natočio sam goriva koliko je moglo da stane u rezervoar i uputio se unutra da platim. Pošto je ovo moja praksa već godinama, znao sam da će račun da bude negde oko 7.500 dinara. Međutim, kasir mi je tražio 10.800 dinara. Bilo mi je čudno otkud sad toliko. Nisam imao dovoljno novca kod sebe, pa sam morao do automobila po još. Tek kada sam došao kući, uzeo sam račun da proverim zašto je toliko koštalo - priča on i dodaje:

Zastitnik potrosaca

Prospekt automobila
Ponizili ga

Nije mi do para uopšte. Krivo mi je što su me izigrali, što su me ponizili i što se tako ponašaju prema svojim mušterijama. Sramota!
Milan Ćelić, oštećeni potrošač

- Kada sam video da su mi sipali 63,5 litara, ostao sam zgranut! Bio sam gotovo 100 odsto uveren da u moj automobil staje ukupno 50 litara goriva, da ne spominjem da mi se lampica za rezervu tek upalila i da je u rezervoaru sigurno bilo nekoliko litara goriva. Da bih bio potpuno siguran, uzeo sam prospekt koji sam dobio kada sam kupovao kola, a ono što je tamo pisalo potvrdilo je moje mišljenje - u rezervoar staje oko 50 litara. Kako su onda oni mogli da sipaju 63,5 litara?!! Čak i da je rezervoar bio potpuno prazan, a nije, ne bi moglo da stane toliko.
Kako kaže, verovao je da će se radnici na OMV pumpi izviniti, vratiti mu razliku u novcu i da će jednostavno ovu čudnu priču zaboraviti. Ali ne lezi vraže.

- Sutradan sam otišao na tu istu pumpu, tražio šefa i objasnio im o čemu se radi. Međutim, bili su veoma neljubazni. Rekli su mi: "Naplaćeno vam je ono što ste i dobili!" Mnogo sam se iznervirao. Nisu ponudili ni da pronađemo neko rešenje, a kamoli da mi vrate novac. Da su se samo izvinili, ja ne bih pravio problem. Nije mi do para uopšte. Krivo mi je što su me izigrali, što su me ponizili i što se tako ponašaju prema svojim mušterijama. Sramota! - ogorčen je Ćelić.

Naš sagovornik ističe da je ceo slučaj prijavio inspekciji.
- Zbog svega toga rešio sam da ih prijavim Tržišnoj inspekciji. Čak sam pozvao i udruženje za zaštitu potrošača kako bi ljudi bili upozoreni šta sve može da se desi - napomenuo je naš sagovornik.

Zastitnik potrosaca

Sporni račun

Nenad Bumbić, predsednik udruženja "Zaštita potrošača", kome se Milan Ćelić obratio za pomoć, kaže za Zaštitnik potrošača da su u OMV-u bili dužni da kupcu obezbede tačnost merenja, odnosno da se proveri koliko je zapravo goriva sipano.

- To praktično znači da su oni dužni da obezbede baždarenu posudu u koju će se istočiti gorivo i na taj način proveriti koliko je zapravo sipano. Međutim, njemu su prvo rekli - "šta si platio - to si i dobio". On im je čak nosio i garanciju u kojoj piše da u rezervoar njegovog automobila može da stane samo 50 litara, ali ništa nije vredelo. Tek kada smo mi reagovali, kada smo ih upozorili da moraju da prihvate reklamaciju potrošača, oni su pristali na proveru merenja. Prihvatili su da se obavi ta vrsta kontrole, ali pod uslovom da potrošač to plati! To potrošaču nikako ne odgovara, a da ne spominjemo činjenicu da je do tada već prošlo dva dana od sipanja goriva i da je čovek u međuvremenu koristio automobil - objasnio je Bumbić i dodao:

Novine u zakonu
na štetu potrošača

Nenad Bumbić ukazao je i na promenu Zakona za zaštitu potrošača, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, a čiji pojedini detalji nikako nisu dobri po potrošače.
- U zakonu je do sada pisalo da je trgovac dužan da obezbedi tačnost merenja, a sada je u novi nacrt dodato "ukoliko je to primereno". Taj dodatak ide na štetu potrošača. Trgovac će da kaže da nije primereno, potrošač da jeste i onda će da se sude oko toga dve godine. Čak i ako sudija dosudi da je potrošač u pravu, nakon tolikog vremena verovatno neće imati šta da se meri! Zato je neophodno ovaj dodatak u novom zakonu izbrisati, jer će u suprotnom on onemogućiti bilo kakvu proveru tačnosti merenja - jasan je Bumbić.

- Razlika između onoga što može da stane u rezervoar i onoga što na OMV-u kažu da su sipali nije mala - čak 13,5 litara. U rezervoare obično može da stane malo više goriva nego što piše u brošurama, ali ne baš ovoliko. Čak i da postoji mogućnost da je stalo i ovih spornih 13,5 litara, ako OMV poštuje procedure, nisu smeli da sipaju toliko. Kada je rezervoar pun, pištolj izbaci, neće da sipa dalje i ne dozvoljava da se auto napuni, kako bismo mi to rekli, "do čepa". Pištolj ima neku vrstu zaštite i ne dozvoljava prekomerno sipanje iz dva razloga. Prvi je zbog isparenja koja su kancerogena, a drugi zbog toga što se na toploti gorivo širi, pa ako ostavite, recimo, automobil na suncu, gorivo može da se proširi i za dva do tri odsto i u tom slučaju doći će do curenja.
Kako kaže Bumbić, vlasnici pumpi često se brane tako što tvrde da je kupac došao sa vozilom koje ima veći rezervoar, a da je zatim slagao da je gorivo sipano u vozilo sa manjim rezervoarom.

- Zbog toga kupci moraju da fotografišu svoje vozilo na pumpi i da naprave video-snimak na kom se vidi njihovo vozilo i koliko je litara sipano u rezervoar. Nakon što to urade, tek onda treba da se žale osoblju na pumpi i da insistiraju da se napravi zapisnik. Pre nego što podnesu tužbu, kupci treba sami da provere koliko goriva zaista može da stane u rezervoar. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da u većini modela automobila može da stane do pet litara goriva više nego što je deklarisana zapremina rezervoara, ali ne više od toga - savetuje Bumbić.

U OMV grupaciji kažu da su posvećeni pružanju najkvalitetnijih usluga korisnicima na svim tržištima na kojima posluju.
- Ispravnost svih aparata na našim benzinskim stanicama potvrđuju redovne tehničke provere, o čemu posedujemo odgovarajuću dokumentaciju, izdatu od strane ovlašćenih kontrolnih tela u Republici Srbiji. U skladu sa tim, sprečena je svaka mogućnost odstupanja pri pružanju usluga.

Dokazao na sudu da nas potkradaju na pumpama

Zaštitnik potrošača već je pisao o krađama na pumpama, kada su Vladimiru Mandiću iz Beograda naplatili 14,9 litara dizela više nego što uopšte može da stane u njegov rezervoar.
On je verovatno je jedini čovek koji je sudskim putem dokazao da nas na ovaj način potkradaju na benzinskim pumpama. Kad su odbili da isprave grešku, ni inspekcija nije bila na njegovoj strani, zbog čega je Mandić presavio tabak i tužio naftnu kompaniju. Sredinom 2017. godine Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu ove kompanije i doneo odluku da se Mandiću nadoknadi šteta i isplate sudski troškovi.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem