KASNI VAM POŠILJKA IZ KINE? Pošta objašnjava šta je potrebno da biste u svakom trenutku znali gde vam paket

KASNI VAM POŠILJKA IZ KINE? Pošta objašnjava šta je potrebno da biste u svakom trenutku znali gde vam paket Posta Srbije
sreda, 25. 08. 2021. u 18:49
Internet trgovina doživela je ekspanziju tokom pandemije koronavirusa, a sa njom su se uporedo pojavili i brojni problemi koji se tiču isporuke pošiljaka.

Pošta Srbije ukazala je na problem sa kojim se pošte i građani u regionu suočavaju, a vezan je za kašnjenje pošiljaka iz Kine. Kako objašnjavaju, to se događa jer prodavci često daju pogrešne instrukcije za praćenje pošiljaka. Zbog toga kupci nemaju pravu informaciju o tome kada roba treba da im stigne. 

- Naime, neregistrovane poštanske pošiljke koje su zbog niske cene i najzastupljenije, ne stižu uvek kao pošiljke iz Kine, jer ih kineski trgovci često šalju preko logističkih centara širom sveta. Tako se dešava da one u Srbiju i ostale države regiona dolaze iz Litvanije, Letonije, Turske, Solomonskih Ostrva, Holandije i drugih zemalja - objašnjavaju iz Pošte Srbije.  

U tom procesu, kineski operatori označavaju da je neregistrovana pošiljka stigla u zemlju odredišta čim roba napusti Kinu, odnosno logistički centar u nekoj od navedenih država. To u većini slučajeva praktično znači da je pošiljka predata avio-kompaniji na prevoz ili se nalazi u tranzitu. 
- Ističemo da Pošta Srbije na svojoj teritoriji korisnicima pruža usluge bez ikakvog zastoja, a prispele pošiljke iz međunarodnog saobraćaja uručuju se primaocu odmah nakon prispeća i sprovedenih carinskih procedura, shodno naznačenim adresama primalaca. Takođe, u cilju uspostavljanja dugoročne stabilne isporuke pošiljaka iz Kine, Pošta Srbije inicirala je direktne pregovore sa kineskim nacionalnim operatorom, a dodatno ubrzanje tokova internet trgovine očekuje se od januara 2022. godine, najavljenim uvođenjem direktne avio linije Air Serbia za Peking - kažu u vom preduzeću.

Pošta Srbije dala je precizne instrukcije građanima šta je potrebno da bi mogli da prate pošiljke koje im dolaze iz Kine.
* Broj pošiljke koji kupac može dobiti od prodavca iz Kine, a koji počinje slovnom oznakom U (drugo slovo u rasponu od A-Z) plus 9 cifara i na kraju ima kodnu oznaku zemlje porekla, nije broj za praćenje
* Taj broj predstavlja bar-kod oznaku koja se unosi kako bi se obezbedilo pružanje prekograničnih carisnkih najava
* Bez obzira na prisustvo "U identifikatora", a saglasno važećim međunarodnim propisima, za neregistrovane pošiljke nije predviđena opcija praćenja 
* Ukoliko kupci žele da prate status svojih pošiljaka, prilikom internet kupovine treba da odaberu opciju isporuke sa registrovanim praćenjem

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem