KRŠE ZAKON, VREĐAJU INTELIGENCIJU, ALI I NAUKU! "Bibli" čvarci "bez glutena" najveća prevara! Evo i zašto

KRŠE ZAKON, VREĐAJU INTELIGENCIJU, ALI I NAUKU! Bibli čvarci bez glutena najveća prevara! Evo i zašto Shutterstock
utorak, 21. 09. 2021. u 15:05
Postavlja se pitanje kakvi su to inače čvarci, kada se od davnina zna da se ova namirnica dobija, topljenjem svinjske slanine bez ikakvih ostalih veštačkih dodataka, izuzev soli? Ovo je nedopustiv postupak "Bilbija", tvrde stručnjaci

U cilju da ostvare što veći profit i da zauzmu vodeće mesto na tržištu proizvođači u Srbiji, danas pribegavaju raznim trikovima i lukavim potezima kako bi pridobili kupce. Međutim, ono što je smislio poznati proizvođač svinjske masti i čvaraka "Bibli" nesumnjivo spada u vrh marketinških prevara na našem tržištu! Verovali ili ne ova kompanija svoje čvarke promoviše kao "bezglutenske"!
Pomenuti proizvođač omiljene mesne grickalice na sva usta se hvali svojim čvarcima koji su, navode oni, domaći, bez aditiva i glutena. Postavlja se pitanje, a kakvi su to inače čvarci kada se od davnina zna da se ta namirnica dobija topljenjem svinjske slanine bez ikakvih ostalih veštačkih dodataka izuzev soli?! Da stvar bude banalnija, "Bibli" u asortimanu proizvoda imaju čak i one pod nazivom "hrono" (pogledajte okvir)! 

Domaći stručnjaci saglasni su da je to tipičan primer obmane potrošača i dovođenje u zabludu i napominju da ovakav slučaj ne sme proći bez istrage nadležnih organa! Oni smatraju da je to pre svega vređanje nauke, ali i inteligencije građana.

Shutterstock

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić napominje da je to zloupotreba popularne ishrane. Sreća je, kaže ona, što se, osim obmane, na taj način ne ugrožava zdravlje kupaca!

Loša šala

Čvarci bez glutena mi deluju kao neka šala. Gluten se nalazi isključivo u žitaricama. Nema ga u namirnicima životinjskog porekla
Jovana Srejić, nutricionista 

- Čvarci bez glutena mi deluju kao neka šala. Svi znamo na kakav način se oni dobijaju. Uostalom gluten se nalazi isključivo u žitaricama, nema ga u namirnicama životinjskog porekla. Zato i ne vidim potrebu da se na pakovanju istakne da su čvarci bez glutena kad oni to i jesu po svojoj prirodi. Ne razumem potrebu da se proizvođači služe takvim stvarima zarad marketinga, prodaje i plasmana na tržištu. Tako se igraju sa svojim kupcima - objašnjava Srejićeva.

- Problem je što je hrana bez glutena veoma popularna i što veliki broj ljudi prelazi na takav način ishrane i kada nema zdravstvene probleme. To proizvođači koriste. Zato je potrebno da se ljudi više edukuju, da čitaju, informišu se kod stručnjaka. Da se upoznaju sa hranom koja zaista sadrži gluten. Da znaju gde ga ima, gde ne, gde ga može biti u tragovima... Jer očigledno se proizvođačima ne može potpuno verovati. Mada, moram istaći da je mnogo veći problem kada se na pakovanju istakne da je proizvod bez glutena a da to zapravo nije. E tu može biti problema po zdravlje. Mada, čvarci sami po sebi nisu baš toliko ni zdravi da bi se preporučivali za poseban režim ishrane.

Shutterstock

Ozbiljna zabluda

Oznaka "bez glutena" na čvarcima ozbiljna je zabluda, jer po zakonu ne smete da na pakovanju ističete nešto što se podrazumeva
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, Petar Bogosavljević napominje za Zaštitnik potrošača da je ovo nedopustivo ponašanje kompanije "Bibli" i da je ovde prekršen Zakon o bezbednosti hrane, tačnije stavka deklarisanja!

- Ovde je oznaka "bez glutena" ozbiljna zabluda, jer po zakonu ne smete da na pakovanju ističete nešto što se podrazumeva, nešto što je nelogično. Ovaj proizvod i samo pakovanje tipičan je primer dovođenja potrošača u zabludu, ali i obmana. Ovde nije jasno zašto je proizvođač uopšte stavio oznaku i "bez glutena" i "domaće" i "bez aditiva", kada se to podrazumeva. Logično je da domaći čvarci budu napravljeni od čistog mesa bez dodataka. Zato smatram da je prodaja ove namirnice sa ovakvom deklaracijom na pakovanju čist "mamac" za kupce koji ima jasan cilj - što bolji plasman na tržištu i ostvarenje što većeg profita. Pogotovo imajući u vidu da se radi o proizvodu "bez glutena", što je sada jako popularno i traženo među potrošačima - naglašava Bogosavljević i dodaje:

Shutterstock

Hrono čvarci?

Kompanija "Bibli"  nudi i takozvane domaće hrono čvarke, što je takođe velika obmana i zabluda potrošača, napominju stručnjaci. Prema rečima nutricioniste Jovane Srejić, ni to nije logično, zato što je domaći čvarak domaći, od mesa i slanine. 
- I ovde se proizvođač poigrao sa kupcima i zloupotrebio reklamu koristeći se još jednom popularnom ishranom - hrono ishranom. I ona je takođe sve prisutnija kod nas, a pošto se kod nje zagovara jak doručak, veliki broj ljudi tokom ove dijete konzumira i slaninu i čvarke, pa je prodavac rešio da iskoristi "svojih pet minuta" i da stavi nešto novo i popularno u prodaju,  što će privući kupce kada ugledaju takvo pakovanje - napominje Srejićeva.

- Prema svim pravilima i zakonima, proizvođač je dužan da na deklaraciji jasno, vidljivo i potpuno istakne svaki deo proizvoda, šta sadrži, u kolikom procentu, koje dodatke, rok trajanja. I to svaki potrošač mora da vidi, a ne da zagleda. Obmana je, čak i prevara, kada se služite dovosmislenim trikovima kako biste privukli kupce, kao što je ovde slučaj. Zato je moj savet potrošačima da pažljivo čitaju deklaraciju i da ne biraju proizvode prema ceni i na osnovu pakovanja. A apel tržišnoj i veterinarskoj inspekciji je da sprovedu istragu i ispitaju ovaj slučaj i ovakvo poslovanje kompanije "Bibli"!

Sa njim je saglasan i marketinški stručnjak Saša Borojević. Prema njegovim rečima ovo je primer loše poslovne prakse, ali i ozbiljno vređanje inteligencije potrošača.
- To je zloupotreba znanja, nauke i činjenica! Apsolutno se ovaj brend poigrava sa intetelegencijom kupaca, ali i vređanjem. Svaka zloupotreba poverenja potrošača je kršenje Zakona o zaštiti potrošača i može se tumačiti kao obmanjujuća poslovna praksa iz člana 19 pomenutog zakona - smatra Borojević.

Prema Pravilniku o deklarisanju hrane, istaknuto je da je oznaku "bez glutena" dopušteno navesti samo ako je sadržaj glutena u hrani kao gotovom proizvodu manji od 20 miligrama po kilogramu. Takođe, izjavu "vrlo mali sadržaj glutena" dopušteno je navesti samo ako hrana koja se sastoji od sastojaka proizvedenih od pšenice, raži, ječma, ovsa ili sadrži jedan ili više njih ne sadrži gluten u količini većoj od 100 miligrama po kilogramu u gotovom proizvodu. Korišćenje oznaka "bez glutena" ili "vrlo malo glutena" spada u deo pružanja dobrovoljnih informacija. Svako odstupanje od toga predviđa kazne proizvođaču, odnosno odgovornom licu koji tu hranu stavlja u promet.
Do zaključenja ovog izdanja od kompanije "Bibli" nismo dobili odgovore na pitanja kojima bi objasnili kakvi su to čvarci "sa glutenom".
 

Šta je gluten? Gde ga ima i na šta da obratite pažnju?

Gluten je prirodni protein koji pronalazimo u pšenici i sličnim vrstama žitarica. Namirnice koje sadrže gluten jesu brašno, pšenični skrob, prezle, testenina, pahuljice, sva peciva - od kolačića do slanih pereca. Gluten takođe možemo naći u raznim namirnicama zbog procesa njihove proizvodnje, kao i u funkciji vezivnog elementa.

Žitarice koje sadrže gluten:
* pšenica
* raž
* spelta
* ječam
* ovas
* kukuruzne pahuljice
* kamut
* tritikale

Saveti za potrošače:
* pažljivo čitajte deklaraciju
* obratite pažnju na svaku oznaku
* birajte prirodne stvari
* ne birajte proizvode prema ceni
* ne birajte proizvode na osnovu natpisa i pakovanja

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem