KANCEROGENA MATERIJA I U NAPITKU! "Jana vitamin" opasna po zdravlje

KANCEROGENA MATERIJA I U NAPITKU! Jana vitamin opasna po zdravlje Zaštitnikpotrošača.rs
utorak, 21. 09. 2021. u 15:43
Sa hrvatskog tržišta povučen je još jedan proizvod jer je u njega preko voćne baze dospela kancerogena materija koja je strogo zabranjena u hrani

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede obavestilo je prošlog četvrtka potrošače da se iz prodaje povlači napitak "Jana vitamin naranča happy", koju proizvodi kompanija "Jamnica". Uzrok povlačenja ovog napitka je moguć sadržaj etilen-oksida.

- Povlače se se "Jana vitamin naranča happy" u PET bocama od 1,5 litara s rokom trajanja 13. 1. 2022, kao i u PET pakovanju od 0,5 litara roka trajanja 20. 1. 2022. - saopštilo je hrvatsko ministarstvo i dodalo:
- Ovi proizvodi, koje na tržište plasira kompanija "Jamnica plus d. o. o.", povlače se iz prodavnica kao mera opreza zbog moguće prisutnosti u tragovima etilen-oksida u voćnoj bazi dobavljača.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu navodi da ti proizvodi nisu u skladu s evropskim uredbama o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.
- Opoziv se odnosi isključivo na napitke u navedenim pakovanjima i rokovima trajanja - navodi se u saopštenju.

Proizvodi nisu u skladu s evropskim uredbama o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani

Dva dana ranije hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da iz prodaje povlači tri proizvoda "Rojal grina" zbog prisustva etilen-oksida u sastojku proizvoda.
Reč je o suplementima "Magnezijum kompleks" od 60 kapsula, "Sou palmeto" od 60 kapsula i "Ašvaganda" od 60 kapsula i 32 grama. Dobavljač je firma iz Holandije, a na hrvatsko tržište proizvode je stavila zagrebačka kompanija "Biovega".

Podsetimo, sa tržišta su iz ovog razloga povučeni mnogi proizvodi, poput sladoleda, voćnog jogurta, mleka... Do sada je nebezbednim proglašeno oko 80 namirnica, a analize na etilen-oksid se nastavljaju.
Reč je o kancerogenoj materiji koja je u sporne proizvode dospela preko aditiva. Ona je, prema evropskim zakonima, strogo zabranjena u proizvodima za ishranu, jer je utvrđeno da čestim konzumiranjem može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i tumor.


 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem