NOVA PREVARA NA "EURO PETROLOVIM" PUMPAMA! Za hrvatskog tajkuna mi smo ovce za šišanje

NOVA PREVARA NA EURO PETROLOVIM PUMPAMA! Za hrvatskog tajkuna mi smo ovce za šišanje facebook.com
utorak, 05. 10. 2021. u 16:23
Prevarnim programom lojalnosti navode potrošače da misle da će kao članovi njihovog kluba plaćati gorivo jeftinije nego na drugim pumpama

Hrvatski tajkun Tomislav Vojnić Purcar ponovo pokušava da od potrošača u Srbiji pravi ovce! Nakon što je njegova naftna kompanija "Euro Petrol", koja ima oko 30 benzinskih stanica širom zemlje, reklamira "pametno" gorivo "koje misli" (o čemu je naš list pisao), smislili su novu prevaru u vidu članstva u "Euro Petrol klubu" koje kupcima, navodno, omogućava niže cene. 
Baš kao i na "Petrolovim" pumpama, o kojima smo pisali u prošlom broju, sve bi to bilo u redu da njihovi kupci sa sve popustom ne plaćaju više nego što bi platili na benzinskim stanicama drugih naftnih kompanija. Litar tečnog naftnog gasa (TNG) na pumpi "Euro Petrola" košta 92,9 dinara ako niste član njihovog kluba, a ukoliko jeste, dobijate popust od tri dinara i plaćate ga 89,9 dinara. Da je u pitanju klasična prevara i obmana potrošača shvatili smo već kada smo otišli do pumpe u blizini gde je osnovna cena TNG-a bez ikakvog popusta 88,9 dinara. To jasno ukazuje da je "Euro Petrol" i sa nazovipopustom skuplji od konkurencije, i to za dinar po litru. 

Ništa me ne čudi

Sve ovo ne čudi od firme "Euro Petrol" jer oni godinama posluju na sličan načine, tako su i stekli sve ovo što danas imaju
Nebojša Atanacković

Dok su stručnjaci iz oblasti energetike u razgovoru za naš list rekli da to nije ništa novo u poslovanju Tomislava Vojnića Purcara, koji je raznoraznim marifetlucima u poslovanju stekao bogatstvo, predstavnici Udruženja za zaštitu potrošača tvrde da Ministarstvo trgovine, Tržišna inspekcija, ali i Komisija za zaštitu konkurencije moraju hitno reagovati i najstrože kazniti ovu kompaniju. Sve dok se to ne bude dogodilo, svi oni savetuju bojkot "Euro Petrola", kako bi im se dalo do znanja da ne mogu tako nekažnjeno obmanjivati potrošače i da bi ih udar po džepu naterao da poštuju zakon.

facebook.com

Nebojša Atanacković, naftni stručnjak i dugogodišnji predsednik skupštine i upravnog odbora "Nafte A. D.", rekao je za naš list da sve to ne čudi od firme "Euro Petrol" jer oni godinama posluju na ove i slične načine i da su tako i stekli sve što danas imaju.
- Dugo sam u ovom poslu, znam ko je i vlasnik te kompanije i ne bih želeo posebno da komentarišem jer je o njemu više, manje sve poznato. Od samih  početaka on se na tržištu ponaša na način kako ja to nikada ne bih radio i sa tim se nikad nisam slagao. Uz to koristi i marketinške akcije koje su na štetu potrošača što je, po mom mišljenju, nedopustivo. Ovo sada vam je klasičan primer - daje, navodno, neki popust, ali mu je osnovna cena veća od tržišne cene i vi zapravo ne dobijete nikakav popust, nego još platite skuplje nego na drugim pumpama -  kaže Atanacković, i dodaje:

- Na ovaj i slične perfidne načine on već dugo godina funkcioniše i stekao je sve ovo što ima. Obično ovakve stvari nisu svojstvene za velike kompanije, ali vidite da ima i takvih slučajeva. Zato, kao i u slučaju "Petrola", savetujem sve kupce da ne jure za nekim velikim popustima, već da gledaju početnu cenu na koju se računa popust. Tako jedino neće upasti u klopku. To je marketing protiv koga sam se ja uvek borio jer služi samo jednom cilju, a to je obmana potrošača - jasan je Atanacković.

BROJKE SVE GOVORE


92,9
dinara je litar TNG na "Euro Petrolu" bez popusta

89,9
dinara je litar TNG na "Euro Petrolu" sa popustom

88,9
dinara je litar TNG na obližnjoj pumpi bez popusta

I predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević tvrdi da je ovo evidentna prevara i zahteva što hitniju reakciju nadležnih organa.
- Kao i u slučaju "Petrola", o kome smo pričali u prošlom broju, objasniću šta je sve nezakonito u poslovanj "Euro Petrola". Kao prvo, oni već dve i po godine koriste reklamu za gorivo "koje misli" iako smo ih javno kritikovali i ukazali im da je to zabranjeno. Pošto ih, očigledno, niko nije kaznio, oni nastavljaju dalje. Sada su prvo podigli cene TNG-a četiri dinara više od konkurencije, i onda oglasili akciju kako daju popust od tri dinara, a vi i dalje plaćate više nego kod drugih. To je klasična prevara i obmana potrošača i mislim da je napokon došlo vreme da se tome stane na kraj - kaže naš sagovornik, i dodaje:

- Javno pozivam i Ministarstvo trgovine i Tržišnu inspekciju da sve to ispitaju i da izreknu drakonske kazne, i to ne samo za ovu prevaru potrošača i obmanjujuće oglašavanje nego i za onu sa gorivom koje tobož misli, i koje već dve i po godine nekažnjeno tako reklamiraju. Dok se sve to ne desi, i potrošači imaju način da najefektivnije kazne ovu naftnu kompaniju i pozivam ih na potrošačku solidarnost. Ako već vidite šta ta kompanija godinama radi, kako su prevarili na hiljade ljudi, onda je bojkot najbolje rešenje.

Kontaktirali smo i s kompanijom "Euro Petrol" kako bismo potpuno objektivno čuli i njihovu stranu priče. Pitali smo ih zbog čega kod njih uprkos akciji TNG košta više nego na obližnjim benzinskim stanicama, kao i kakva je poenta njihove kartice ako se kupcu nikako ne isplati. Međutim, uprkos tome sto smo na odgovor sačekali deset dana, iz ove kompanije nismo dobili ni slovo.

Hapšen zbog utaje poreza i šverca gasa

"Euro Petrol" je javnosti posebno poznat od 2017, kada je u junu te godine uhapšen vlasnik "Lion grupe", kojoj pripada i "Euro Petrol", Tomislav Vojnić Purcar pod optužbom da je utajio više od 169 miliona dinara poreza. Takođe, u skladištu "Eurogasa" otkriveno je 439 tona neocarinjenog i nemarkiranog tečnog naftnog gasa bez ikakve dokumentacije. 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem