Igraju se s kupcima, prave nas budalama! Proverili smo ceo "DON DON" asortiman i evo šta smo pronašli!

Igraju se s kupcima, prave nas budalama! Proverili smo ceo DON DON asortiman i evo šta smo pronašli! Shuterstock
utorak, 02. 11. 2021. u 18:55
Ako kupujete "heljdin", "integralni" ili "tamni" hleb pod robnim markama "Naše zrno" ili "Tvojih pet minuta", ne zavaravajte se da kupujete zdrave namirnice, jer u njima većinski sastav čini obično belo brašno

Kompanija "Don don", koja se bavi proizvodnjom hleba, pored dvopeka "integrale", o kom smo pisali u prošlom broju zaštitnika, u svom asortimanu ima još niz proizvoda sa problematičnim sadržajem i deklaracijom.

Stoga, ako kupujete "heljdin", "integralni" ili "tamni" hleb pod robnima markama "Naše zrno" ili "Tvojih pet minuta", ne zavaravajte se da kupujete zdrave namirnice u čijem sastavu preovladava heljdino, integralno ili crno brašno!
U ovim hlebovima, kao i dvopeku "integrale", zapravo najviše ima običnog belog brašna tip 500, dok je heljdinog i integralnog svega 26 odsto. Kada govorimo o "tamnom" hlebu, ta boja je svakako dobijena termičkim ili veštačkim putem, pošto u njemu nema ni promila drugog brašna izuzev belog.

Kao što je Zaštitnik potrošača pisao u prethodnom broju, čitaoci su nam ukazali na to da je na pakovanju dvopeka "Tvojih pet minuta", koji proizvodi kompanija "Don don", velikim slovima istaknuto "integrale" iako, kada pažljivo pročitate deklaraciju i sam sastav, vidite da integralnog brašna ima u tragovima, a da je glavni sastojak belo brašno. Isti slučaj bio je i sa takozvanim tamnim dvopekom, čiji je glavni sastojak takođe belo brašno tip 500.

Informer/Zaštitnik potrošača

Nakon što su nam čitaoci ukazali na ovaj problem, naša ekipa istražila je ceo asortiman kompanije "Don don" i pronašla još tri sporna proizvoda.

Nepoštena praksa

To je nepoštena poslovna praksa zato što se nazivom proizvoda kupac navodi da pomisli da je to nešto što nije
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

"Don don" na tržište plasira robne marke "Naše zrno" i "Tvojih pet minuta", a problematičnih artikala ima u obe. Naime, na deklaraciji njihovog "heljda plus" hleba robne marke "Naše zrno" piše da heljdinog brašna ima svega 26 odsto!?! To znači da, pored vode, emulgatora, konzervanasa i drugih dodataka koje ubacuju u hleb, sve ostalo je obično belo brašno. Iako su se u "Don donu" ogradili, jer su na ambalaži napisali da je hleb napravljen "od heljdinog i pšeničnog brašna", ovako mali procenat heljde u hlebu koji se zove "heljda plus" niko nije očekivao!
Ukoliko ste pretpostavljali da se "tamni tost", koji se u Srbiji prodaje pod robnom markom "Tvojih pet minuta", proizvodi od crnog brašna, grdno ste se prevarili. U njegovoj proizvodnji koristi se isključivo pšenično brašno.

Sastav hleba

Heljda plus - Naše zrno
* pšenično brašno T-500
* heljdino brašno 26%
* pšenično sladno brašno


Tamni tost - Tvojih 5 minuta
* pšenično brašno T-500
* pšenično kiselo testo
* preželatinizirano pšenično brašno T-1600
* prženo pšenično sladno brašno
* fermetisano pšenično brašno


Integrale hleb - Naše zrno
* pšenično integralno brašno 26%
* pšenično brašno T-500
* pšenično kiselo testo
* fermetisano pšenično brašno

Isto tako "Naše zrno" - "integrale hleb" u sebi sadrži svega 26 odsto integralnog brašna! Pored tog malog procenta integralnog, "integrale hleb" sadrži još obično pšenično brašno tip 500, kao i pšenično kiselo testo i fermetisano pšenično brašno.

Najveći problem je što ni na jednom od ova tri sporna proizvoda, kao ni na pakovanjima "integrale" i "tamnog", tosta o kojima smo pisali u prethodnom broju, nije jasno naznačeno koliko tačno kog sastojka sadrže! Ni na jednom od artikala ne piše koliko procenata običnog belog brašna koriste u proizvodnji, što nikako ne bi smelo da se dešava!

Potrošači su zbog toga zbunjeni i osećaju se obmanuto, pošto ni nakon čitanja deklaracije ne znaju šta tačno kupuju. Sa druge strane, domaći stručnjaci zgroženi su načinom deklarisanja "Don donovih" proizvoda, jer zakon naše zemlje precizno i nedvosmisleno kaže da deklaracije moraju biti jasne.

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa kompanijom "Don don" i od njih dobije objašnjenje zbog čega su njihovi hlebovi u najvećem procentu napravljeni od običnog belog brašna, kada nose nazive "integralni", "tamni" i "heljdin". Takođe, pitali smo ih kako komentarišu to da se potrošači osećaju obmanuto. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Šta je prvo navedeno, toga ima najviše!

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić naglasila je da je jako važan i redosled kojim je ispisan sastav nekog proizvoda, zbog toga što uglavnom najviše ima onog što je prvo navedeno! Prema njenim rečima, šta god pisalo na pakovanju, savet kupcima je da pažljivo pročitaju svaku stavku deklaracije.
- Kod tih zdravih, integralnih i dijetalnih namirnica nije dovoljan samo naziv na pakovanju. Evo ovde imamo primer da je proizvođač iskoristio petinu sadržaja da na osnovu njega promoviše proizvod. Smatram da ovako nešto nije bezazleno, pogotovo kada neko ko ima problem sa, na primer, dijabetesom, holesterolom ili alergijama, mora da konzumira i kupuje ovakve namirnice - rekla je Srejićeva.

Bumbić: Oni profitiraju, potrošači ispaštaju

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić smatra da kompanija "Don don" sastavom proizvoda zavarava svoje kupce.

- Nažalost, u celoj ovoj situaciji najviše ispaštaju potrošači. Svi mi, kada vidimo naziv "heljdin hleb", verujemo da je on napravljen isključivo od heljde ili bar da tog brašna ima najviše u proizvodu. A to uglavnom nije slučaj. Potrošači ne čitaju deklaracije, veruju proizvođačima, i to je velika greška. Oni su uvereni da su kupili nešto što je zdravo, a zapravo nisu. A proizvođačima to dozvoljava Pravilnik o deklarisanju hrane, koji nije dobro napisan kada je o ovim proizvodima reč. Naime, oni mogu da nazovu proizvod "heljdin" čak i kada ova vrsta brašna nije količinski najzastupljenija u artiklu. To mora pod hitno da se ispravi, zato što se inače potrošači dovode u zabludu. To je nepoštena poslovna praksa jer nazivom proizvoda navodi kupca da pomisli da je to nešto što nije - napominje Bumbić i dodaje:

- Prema pravilniku, na deklaraciji se prvo navode sastojci kojih najviše ima prema količini. To znači da, ako su u "Don donu" poštovali zakon, u proizvodima "heljda plus" i "tamni hleb" najviše ima belog brašna. Još jedan veliki problem je to što na ovim deklaracijama nije tačno naznačeno koliko procenata belog brašna tip 500 se koristilo u izradi ovih hlebova! Proizvođač treba da navede gramažu ili procenat korišćenih sastojaka, sem ako nije u pitanju minimalna količina, što ovde nije slučaj, s obzirom na to da je belo brašno napisano na prvom mestu deklaracije. To znači da deklaracija nije ispravna, pa bi nadležni organi za ovakvo kršenje propisa trebalo da povuku sve ove proizvode sa tržišta!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem