HAKOVAO MU FEJSBUK PROFIL PA OD NJEGOVIH PRIJATELJA IZNUDIO SUMU OD MILION DINARA! Internet prevare iz dana u dan iznenađuju, KAKO SE ZAŠTITI!?

HAKOVAO MU FEJSBUK PROFIL PA OD NJEGOVIH PRIJATELJA IZNUDIO SUMU OD MILION DINARA! Internet prevare iz dana u dan iznenađuju, KAKO SE ZAŠTITI!? Pixabay/Printscreen
petak, 18. 02. 2022. u 20:00
Prevare na Fejsbuku i Instagramu sve su češće, a srpski stručnjaci za bezbednost su objasnili kako funkcionišu i dali nekoliko primera

Nepoznati haker je onemogućio B.S. pristup Fejsbuk nalogu i za to vreme od njegovih prijatelja, porodice i poznanika u njegovo ime tražio podatke sa kreditne kartice.

On je to činio pod izgovorom da je B.S.  "kartica neočekivano blokirana, a da mora nešto hitno da plati".

Na ovu poruku naselo je 15. prijatelja mladića  B.S. , ukupno je skinuta suma sa svih računa u iznosu od milion dinara. 

Haker ili više njih "zauzmu" profil prave osobe a onda njenim prijateljima šalju ovakvu poruku. Žrtva nasedne i pošalje podatke sa kartice, koja potom ekspresno bude očišćena od sredstava.

Kako zaštiti naloge?

Ukoliko „password", „qwerty" ili „123456789" podsećaju na vaše lozinke - vreme je da ih promenite. "Hakovanje nije ništa neuobičajeno, zato je važno da lozinke budu jedinstvene, odnosno da svaki nalog ili uređaj ima različitu" - kaže Bojan Perkov iz Šer fondacije za BBC na srpskom.

Što duža lozinka, to bolje - glasi prvi savet.

-Najbolje je da budu nasumična slova, kao i da se koriste specijalni karakteri i znakovi interpunkcije poput tačke, znaka uzvika ili tarabe - naveo je on.

Dodatni stepen zaštite daju brojevi i velika i mala slova.

Ipak, kao najznačajniju mogućnost za zaštitu naloga, Perkov navodi dvostepenu verifikaciju. -Zasniva se na tome da osim lozinke, koristite još jedno sredstvo za potvrdu identiteta.To je jednokratni kod koji najčešće stigne u vidu SMS poruke na vaš broj telefona - preporučio je Perkov.

Osim SMS koda, može da se koristi i Gugl autentikator.

Šta se desilo mladom B.S. ?

Nepoznati haker je u njegovo ime je poslao poruke prijateljima da mu je kartica blokirana i da nešto hitno mora da plati. Tražio im je podatke njihovih kreditnih kartica. Takođe zahtevao je fofografiju obe strane kreditne kartice.

Njegovi prijatelji su to i učinili, a sa računa su im skinute sume od 50.000 i 100.000 dinara. Pošto su ga pozvali da ga obaveste da su podatke poslali, on im je objasnio da je reč o prevari.

-Najgore mi je bilo što nisam mogao svima da javim - Kaže mladić. Srećom, neki su po porukama prepoznali da to nije njegov stil pisanja i shvatili da se radi o prevari.

Šta treba izbegavati?

Kompanija za sigurnost na internetu SplešDejta (SplashData) objavila je spisak najgorih lozinki, sačinjen od najzastupljenijih lozinki u 2021. godini.

Osim navedenih kombinacija brojeva i slova u nizu na tastaturi, Perkov napominje da se u lozinkama ne smeju nalaziti javno dostupni podaci o vlasniku naloga.

- To su, na primer, imena ukućana, dece ili kućnih ljubimaca. Bilo šta do čega se može doći nagađanjem ili lakom pretragom na internetu, društvenim mrežama ili javno dostupnim mestima. Ljudi ostavljaju mnogo podataka o sebi javno, a da često toga nisu ni svesni - kaže Perkov.

Takođe, neophodno je izbegavati svaki servis sumnjivog porekla, za koji se ne zna ko ga je napravio i kojim povodom, pogotovo ukoliko traži pristup preko Fejsbuk ili Gugl naloga.

Takođe postoji i "master" lozinka, dovoljno je da imate samo jednu dugačku, kvalitetnu lozinku koju ćete da koristite za otključavanje svih ostalih lozinki.

Programi kao što su KiPas (KeePass)KiPasIksCe (KeePassXC) stvaraju fajl na računaru koji čuva sve lozinke, a može da mu se pristupi samo pomoću 'master' lozinke. 

OVO NE SMETE NIKAKO DA RADITE: Ovih pet grešaka pri korišćenju kreditne kartice, MOGLE BI SKUPO DA VAS KOŠTAJU

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem