ŠOKANTNO! "Rosu" svi dajete bebama, a ona nije za njih! Proizvođač sakrio informaciju na svom sajtu!

ŠOKANTNO! Rosu svi dajete bebama, a ona nije za njih! Proizvođač sakrio informaciju na svom sajtu! Informer
utorak, 01. 03. 2022. u 15:11
Da "rosa", čije su reklame pune slika novorođenčadi, nije namenjena u prvoj polovini godine života, možete pronaći samo napisano sitnim slovima na njihovom sajtu, i to bez ikakvog obrazloženja. Stručnjaci, ali i kupci šokirani ovom informacijom

Voda "rosa" nije namenjena bebama mlađim od šest meseci! Uopšte ne iznenađuje ako ovo niste znali, jer se napomena koja ovako doslovce glasi krije samo na jednoj od reklama na njihovom zvaničnom sajtu, veoma sitnim slovima, koja su jedva uočljiva.
I dok se u reklamama ovaj brend predstavlja kao dobar za bebe koje se hrane majčinim mlekom ili mlečnom formulom, a sve njihove reklame prepune su beba i majki, idiličnim prizorima dece, krije se neverovatna poruka koja bi morala da bude istaknuta na ambalaži kako se potrošači ne bi dovodili u zabludu.

Međutim, na plastičnim bocama nema ovog upozorenja, a na sajtu nigde nije objašnjeno zbog čega ne bi trebalo da se daje novorođenčadi.
Paradoks je i to što voda "rosa" već više od jedne decenije pokreće i podržava inicijative i projekte za stvaranje boljeg okruženja za mame i bebe u okviru inicijative "Beba bira gde", predstavljajući se kao kompanija koja vodi računa o zdravlju najmlađih. Međutim, očigledno je da to radi samo u cilju dobre promocije svoje vode i dobre zarade, jer da je drugačije, roditelji bi bili upoznati sa činjenicom da ova voda u stvari i nije namenjena bebama u najranijem uzrastu.
Takođe, "kec u rukavu" ove kompanije je to što se odvaja jedan dinar od svake kupljene flaše od litar i po za podršku dojenju, jer, kako kažu u reklamama, "Rosa brine o bebama, mamama i čitavoj porodici" (?!)

Informer

Da stvar bude gora, na sajtu vode "rose" igrom reči i plasiranjem tekstova u proizvoljnom kontekstu postoji i studija "Niskomineralna negazirana voda u ishrani odojčadi", koja je sprovedena u domu zdravlja "Niš", na Odeljenju za pedijatriju. Zaključci te studije pokazuju da je "rosa" bezbedna za hidrataciju beba starijih od 6 meseci. Zbunjuje što je to predstavljeno kao sjajna reklama sa naslovom "Rosa - dobra za bebe".
Mama Milena M. iz Beograda kaže da su joj čak i pedijatri preporučili "rosu", naravno, bez jasnog odgovora zbog čega je baš ova voda najbolja u pravljenju adaptiranog mleka.
- Kada sam se porodila, nisam imala dovoljno mleka, pa su mi pedijatri savetovali da svoju bebu dohranjujem. U početku sam, naravno, sve radila kako piše u uputstvu na pakovanju adaptiranog mleka, gde je naznačeno da koristim prokuvanu vodu. Međutim, na drugoj kontroli doktorka mi je rekla da ne moram da se mučim sa šporetom, već da slobodno mogu da mleko pripremam s "rosom" - priča ova mama i dodaje:

- Nisam se raspitivala, niti sam bila sumnjičava prema savetu koji mi je dala doktorka, ali sam bila šokirana kada sam pre nekoliko dana videla da voda ovog proizvođača u stvari nije namenjena za bebe koje su mlađe od šest meseci. Još više me je uznemirila činjenica što to uopšte ne piše na ambalaži, a da biste ovo obaveštenje pročitali na sajtu, potrebna vam je lupa, jer su slova toliko sitna da golim okom nema šanse da pročitate. Osećam se prevarenom i izigranom, a mislim da ni moj pedijatar nije imao loše namere, već da se i sam našao u vrtlogu prevare "Rose" zbog konstantnog pritiska njihovih kampanja i reklama - dodaje ova mama.

Informer

Dr Saša Milićević, pedijatar, kaže da su roditelji često u nedoumici da li je bezbedno da vodu iz slavine koriste za pripremu adaptiranog mleka, a da ih reklame i marketinške kampanje flaširanih voda često dodatno zbunjuju da naprave pravi izbor.
- Reklame poznatog brenda "Rosa" prepune su dece, majki koje doje ili trudnica, što bi prosečnom potrošaču moglo da prenosi poruku da je ovaj proizvod namenjen baš toj ciljnoj grupi. Međutim, roditelji treba da znaju da se adaptirano mleko pravi od "obične" vode sa česme koja se prokuva. Ovaj izbor je ujedno i najbolji mada ne mogu da tvrdim da je "rosa" štetna, ali svakako nije namenjena isključivo bebama, deci, ni trudnicama - kaže Milićević.
On dodaje da ako su rezultati relevantne studije pokazale da niskomineralna negazirana voda "rosa" nije bezbedna za hidrataciju i pravljenje dohrana beba mlađih od šest meseci, to bi moralo da bude istaknuto na ambalaži ove vode.

- U reklamama se deca često koriste, da ne kažem zloupotrebljavaju, kako bi privukla kupce, jer se računa na to da ako je neki proizvod dobar za decu, onda je najbolji za odrasle. Još više zbunjuje to što na sajtu "Rose" piše za koji je uzrast voda namenjena, dok na ambalaži to nigde nije istaknuto. Smatram da bi na svakoj ambalaži vode moralo da piše za koji je uzrast ona namenjena i za koju primenu da roditelji ne bi nagađali šta je najbolje - kaže Milićević i dodaje:
- Često me roditelji pitaju baš za "rosu" i da li je dobra za bebe. Obično odgovorim da nije štetna, ali da je sasvim prihvatljivo i da koriste vodu sa slavine, koju će prokuvati, jer ona sigurno nema baš nikakve loše efekte po zdravlje dece.

Informer

Potpredsednik "Nacionalne organizacije potrošača Srbije" (NOPS) Zoran Nikolić smatra da je "Rosina" reklama, pre svega, nemoralna, a onda i ozbiljna nepoštena poslovna praksa, obmana potrošača i njihovo dovođenje u zabludu. Pre svega, ističe on, obmana majki, koje veruju ovoj kompaniji i njihovim tvrdnjama da je upravo  voda "rosa"najbolja za njih i njihove bebe.

- Ukoliko se voda "rosa" reklamira kao najbolja voda za mame, trudnice, porodilje i njihove bebe, ukoliko se preporučuje u porodilištima, gde su deca stara svega dva-tri dana, ukoliko ista ta kompanija dinar za škole roditeljstva, njihovo poslovanje je nedopustivo! Ja sam zatečen! Ovo je, pre svega, nemoralno, jer se oni igraju ljudskim zdravljem zarad profita. Ne možete vi imati čitavu kampanju u kojoj su vam glavni akteri mame i bebe, a onda vrlo skriveno i gotovo neprimetno na zvaničnom sajtu staviti upozorenje da vaša voda ipak nije za sve bebe, odnosno za mlađe od šest meseci. Ako je tako, to onda mora biti istaknuto i na svim ambalažama i u svim reklamama - ističe Nikolić i dodaje:

- Pored svih prekršenih zakona o pravima potrošača, ovde i te kako treba da se alarmiraju i svi inspekcijski organi u državi i da se ovaj slučaj detaljno ispita. Za to vreme smatram da reklama za vodu ne bi smela da se emituje!
 

"Rosa": Sve informacije su na ambalaži

Iz kompanije "Koka-Kola", o okviru koje posluje i brend "Rosa" kažu da se ova voda proizvodi u skladu sa najstrožim standardima kvaliteta, dok su na samoj ambalaži proizvoda istaknute sve informacije o proizvodu u skladu sa lokalnom i evropskom regulativom o označavanju.
- U potpunosti podržavajući činjenicu da je za bebe do šest meseci najadekvatnija ishrana majčino mleko, a kako bi se otklonile nedoumice kod roditelja o količini tečnosti koju u ovom periodu beba treba da unosi, "Rosa" je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja sprovela i studiju "Niskomineralna negazirana voda ROSA u ishrani odojčadi". Rezultati jesu pokazali da se "rosa", zahvaljujući svom jedinstvenom oligomineralnom sastavu, preporučuje kao adekvatan izbor u cilju postizanja optimalne i bezbedne hidracije beba starijih od šest meseci koje se hrane majčinim mlekom ili mlečnom formulom.

SAVET PEDIJATARA
Koju vodu koristiti za pripremu prvih kašica?

Kao i u slučaju pripreme adaptiranog mleka, i za pripremu prvih kašica za najmlađe možete koristiti prethodno prokuvanu vodu iz slavine ili niskomineralnu vodu. Ukoliko koristite flaširanu vodu, veoma je važno i kako je čuvate, preporučuje se držanje na suvom i tamnom mestu. Takođe, kada otvorite flašu vode, preporučuje se da je iskoristite u roku od dva do tri dana.
Kada početi sa davanjem vode?
Ako je beba isključivo na prirodnoj ishrani, majčino mleko joj osigurava dovoljnu količinu tečnosti, pa dodavanje vode nije potrebno. Međutim, postoje situacije kada detetu treba dati dodatnu količinu vode:
* Tokom leta, kada znojenjem gubi veću količinu tečnosti
* Ako ima povišenu temperaturu
* Ako ima proliv ili povraća
* Ako se beba hrani adaptiranom mlečnom formulom, izbor vode za pripremu veštačkog mleka veoma je važan
Flaširana ili česmovača?
Na tržištu postoji mnogo vrsta vode, ali nisu sve pogodne za bebu. Prilikom izbora vode važno je voditi računa o tome da ona ne sadrži mnogo minerala. Naime, bubrezi novorođenčeta i bebe mlađe od osam meseci nisu dovoljno zreli i ne smeju da se opterete većom količinom minerala. Ukratko, voda za bebu sme da sadrži najviše 100 miligrama minerala na litar, odnosno mora biti oligomineralna.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem