ŠTA TO SLUŽE DECI U "MEKDONALDSU"? Čudna smola umesto soka!

ŠTA TO SLUŽE DECI U MEKDONALDSU? Čudna smola umesto soka! Informer/Zaštitnik potrošača
nedelja, 20. 02. 2022. u 14:31
U čaši je, umesto napitka od jabuke, naša novinarka dobila grozan sadržaj od koga joj se dete umalo nije ispovraćalo

Znala sam da je nezdravo, ali da je toliko gadno nisam mogla ni da pretpostavim. Moja deca što su jela u "Mekdonaldsu" jela su. Posle ovog iskustva, naša noga tamo neće kročiti.
Ovako započinje priču naša novinarka Mina M. Duduković, koja je svoje dvoje dece prošlog vikenda odvela na "hepi mil".

Informer

- Jednom mesečno ispunim deci želju i odvedem ih u "Mekdonalds". Naručujemo uvek isto, dva "hepi mila" sa sokovima od jabuke, i oni budu presrećni, jer uz hranu dobiju i igračke. Uvek mi se činilo da je za ponos što oni ne vole gazirane sokove i uz obrok uvek naručuju bistri sok. Ubrzo sam shvatila da su ti sokovi veliko zlo. Ćerka je posle prvog gutljaja počela da izbegava da pije sok. Bilo mi je čudno, jer ga inače obožava pa sam joj ga ponudila još nekoliko puta i ona je uporno odbijala. Pošto je čaša zaštićena poklopcem, nisam videla šta je unutra, ali sam ubrzo shvatila da nešto nije u redu - priča Mina i dodaje:

- Opet sam je pitala da li hoće da popije malo soka, a ona je

počela da pljuje i da se gadi. Malo je falilo da se ispovraća, a pošto je mala, nije umela da mi objasni o čemu se radi, već je počela da viče: "Kaka, kaka!" Otvorila sam poklopac na čaši, a ono što je bilo unutra ličilo je na smolu. Bukvalno, samo gust sirup, nekog čudnog mirisa. Odmah sam skinula poklopac i sa sinovljevog soka, a unutra je bio sadržaj skroz drugačijeg izgleda. Zamućena voda, bleda tečnost koja nije imala nikakav miris. U svakom slučaju, ni u jednoj čaši nije bilo ništa ni nalik soku.

Informer

Kako kaže, odmah je otišla do pulta kako bi pokazala zaposlenima šta su dali njenoj deci da piju.
- Kada su otvorile čaše, i same prodavačice bile su zgađene. Žena koja je radila za kasom uzela je čaše i prošaputala svojoj koleginici da nisu zamenili filter. U tom domunđavanju prekinula ih je menadžerka. Njoj nisu ništa objašnjavale, samo su joj pokazale čaše, a ona je samo klimnula glavom. Dale su mi druga dva soka i izvinjenje, ali sam ih odmah bacila u kantu, jer sam shvatila da je to što nam deca piju u "Mekdonaldsu" nekakav gadan sadržaj koji očigledno razblažuju sa vodom.

Bezobrazno skupi!

Osim što sve češće postoji problem sa kvalitetom i ispravnošću proizvoda, hrana u "Mekdonaldsu" poslednjih meseci je bezobrazno poskupela. Tako je cena MC tost sa 160 dinara "skočila" na 180 dinara. Takođe, kesica kečapa od 10 mililitara sada košta 60 dinara, što između ostalog znači da je litar kečapa u ovom restoranu 6.000 dinara. Obrok "hepi mil" sada staje 500 dinara, dok je pre epidemije koronavirusa koštao 360 dinara. 

Pokušala sam i na internetu da pronađem odgovor, ali sadržaj nije transparentan, a na njihovom zvaničnom sajtu piše samo da je moguće da napitak sadrži alergene.
Nutricionista Milka Raičević apeluje na potrošače da ne konzumiraju često brzo hranu, pre svega, jer nije zdrava, a i higijena je tokom njene pripreme često upitna!

- Čim nađete nešto u jelu čemu nije tu mesto, to ne treba više konzumirati. Zašto? Pa zato što je tu dospelo očigledno greškom i propustom i nemate pojma kog je sastava, da li je pokvareno i štetno. Zato je moj savet svim potrošačima da izbegavaju brzu hranu i da ne kupuju nešto što ne znamo ni kako je spremljeno, ni spakovano, ni kog je porekla. Zato stalno apelujemo na ljude, pogotovo na mlade, da izbegavaju "fast fudove" - kaže Raičevićeva.

Pitali smo ih, a oni ćute

Iz "Mekdonaldsa" nam do zaključenja ovog broja nisu dostavili zvanične odgovore na naša pitanja:
- Od čega se pravi sok od jabuke koji je u ponudi "Mekdonaldsa"?
- Kako je moguće da za istu porudžbinu deca dobiju dva potpuno različita napitka?
- Kakve filtere je prodavačica spomenula i kako se oni održavaju, menjaju i funkcionišu?

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem