SVEMOGUĆI BIZNISMEN! Hoćete devojčicu? Pozovite Ceptera! Hoćete dečaka? Opet pozovite Ceptera!

SVEMOGUĆI BIZNISMEN! Hoćete devojčicu? Pozovite Ceptera! Hoćete dečaka? Opet pozovite Ceptera! Shutterstock
petak, 25. 02. 2022. u 14:41
Kompanija "Zepter" dovodi u zabludu buduće roditelje uveravajući ih da pomoću njihovog uređaja "Ready for baby" mogu da utiču na pol deteta!

Verovali ili ne, iako medicina jasno kaže da ne postoji nijedan dokazan način na koji prirodnim putem žene mogu da utiču na pol svoje bebe, u "Zepter-u" tvrde da pomoću ovog aparata, koji utvrđuje da li su ženi plodni dani ili ne, možete i "u izvesnoj meri uticati na pol deteta".
Stručni sagovornici Zaštitnika potrošača blago rečeno šokirani su ovim tvrdnjama i upozoravaju buduće mame da ne nasedaju na ovu prevaru.

Naši priznati ginekolozi napominju da ne postoji nijedan naučno dokazan način koji može da poboljša šanse da beba bude željenog pola.
"Želite baš ćerku ili sina? I na to se može uticati ako imate 'Ready for baby'! Uređaj 'Ready for baby' pruža vam mogućnost da precizno utvrdite kada je tačan dan ovulacije, kao i kada se ona približava. Takođe, koristi se kao dopunsko sredstvo za dijagnostiku niza ginekoloških oboljenja, kao što su sekundarni sterilitet, hormonski poremećaji itd. Koristan je za praćenje hormonskog statusa i funkcija jajnika kod mladih devojaka, a u cilju upoznavanja menstrualnog ciklusa i blagovremene korekcije poremećaja ili otkrivanja preranog ili zakasnelog polnog sazrevanja. Aparat dijagnostikuje poremećaje menstrualnog ciklusa kod žena u menopauzi", kažu u "Zepter-ovoj" reklami.

Sumnjivo je i što tvrde da je njihov uređaj efikasan u 98 odsto slučajeva, a nigde nije ponuđen nijedan dokaz za to, niti je navedeno kako je testiran.

Shutterstock

Specijalista ginekologije i akušerstva Snežana Rakić kaže da tokom svog dugogodišnjeg rada nije pročitala nijednu studiju koja potvrđuje da postoji metoda koja može da utiče na to da li će da se začne muško ili žensko dete. Ona kaže da je biranje pola deteta tehnički moguće jedino preimplatacionom genetikom, odnosno vantelesnom metodom, ali da nijedna studija nije potvrdila da je to moguće u kućnim uslovima, prirodnim začećem.

- Činjenica jeste da postoji dosta precizna metoda za utvrđivanje plodnih i neplodnih dana, i u Srbiji već postoje proizvodi za tu namenu. Međutim, informaciju da dan ovulacije povećava mogućnost rađanja deteta željenog pola nikad nisam čula za mnogo godina rada u sferi ginekologije i akušerstva. Takođe, nijedan medicinski časopis nije objavio ove podatke. Zbog toga "Zepteru" treba postaviti pitanja prema kojoj metodi tvrde da njihov proizvod može uticati na pol deteta i na šta se pozivaju kad prodaju svoj proizvod - ocenjuje doktorka Rakić.

I doktorka Mima Fazlagić kaže da nauka nije potvrdila da postoji metoda kojom možete da znate da li ćete roditi sina ili ćerku:
- Nikada nisam čula za ovaj aparat. Stvarno ne znam da postoji objavljena studija koja tvrdi da i u izvesnoj meri možete uticati na pol deteta. Ne bih mogla ništa da kažem na ovu temu jer stvarno za ovo nikada nisam čula - kaže ona.

Shutterstock

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić kaže da, ako kompanija tvrdi da ovaj uređaj može da utiče na pol bebe, onda moraju da imaju i studije koje to dokazuju.
- Ako u kompaniji "Zepter" tvrde da pomoću njihovog aparata možete da "naštelujete" da li ćete dobiti dečaka ili devojčicu, onda moraju da imaju i studije koje to dokazuju i podupiru njihove teze. Ukoliko nemaju dokumentaciju koja potvrđuje njihove navode, onda je posredi prevara potrošača. Prosto, ne mogu da tvrde ovakve stvari bez pokrića! Onda je to ozbiljno kršenje zakona i inspekcije bi trebalo pod hitno da reaguju. Buduće mame, ne nasedajte na prevare - kaže naš sagovornik.

U kompaniji "Zepter" se pozivaju na teoriju preminulog dr Landruma Šetlesa, eminentnog američkog ginekologa i pionira na polju vantelesne oplodnje, da u slučaju želje za dečakom polni odnos treba da bude na dan ovulacije, dok, kad je želja za devojčicom u pitanju, polni odnos treba da se dogodi dva do četiri dana pre ovulacije.
- Budući da je "Ready for Baby" mikroskop koji omogućava precizno utvrđivanje dana ovulacije, otud navedena tvrdnja.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem