"FORMA IDEALE" KAO BANKARSKI SEKTOR! Namontirane cene montaže nameštaja

FORMA IDEALE KAO BANKARSKI SEKTOR! Namontirane cene montaže nameštaja Informer/Zaštitnik potrošača
utorak, 22. 02. 2022. u 14:57
Umesto fiksnog cenovnika, ukoliko angažujete montere iz njihove firme, naplatiće vam pet odsto od vrednosti nameštaja, bez obzira o kojoj količini posla je reč

Proizvođač nameštaja "Forma ideale" u svom poslovanju ugledao se na bankarski sektor, te za isti posao uslugu naplaćuje procentualno, bez fiksnog cenovnika.
Brojni kupci bili su iznenađeni, ali i revoltirani, jer u ovom salonu montaža nameštaja ne zavisi od količine posla, već od cene kupljenih stvari. Tako ćete za isti komad nameštaja, a koji se zbog dezena ili materijala razlikuje u ceni, platiti različito montažu koja kod njih košta pet odsto od računa. Baš kao što je bankarski sektor procentualno naplaćivao obradu kredita i slične naknade.

Na to nam je ukazao čitalac Bojan K. iz Kragujevca, kog je ovakvo poslovanje baš razljutilo.
- Kupio sam ormare, jedan sebi, drugi roditeljima. Moj je bio čak i manji, ali je bio skuplji oko 20.000 od njihovog. Jedan se prodavao po punoj ceni, drugi je bio na popustu. Na njihovom je bilo više posla za montažu nego na mom, ali su oni platili manje 1.000 dinara. Pitam se, kakva je to ekonomska politika i logika? - kaže naš sagovornik i dodaje:

- To vam je kao sa obradom kredita u banci, kad su nam naplaćivali za isti posao različitu sumu, u zavisnosti kolko je ko para pozajmio. Ako je već reč o usluzi, smatram da treba da postoji jasan cenovnik, a ne ovako, kako se kome zalomi. Da sam, na primer, sačekao da moj ormar bude na sniženju, i montaža bi mi bila jeftinija. Zaista skandalozno.

Shutterstock

Ali to nije sve. Pored Bojana, javili su nam se i drugi kupci koji su nam ukazali na još neka skandalozna uslovljavanja ove kompanije. Milan Ž. iz Topole, koji ima autoprevozničku firmu, ispričao nam je svoje neprijatno iskustvo.

- Kupio sam u "Formi ideale" nekoliko komada nameštaja, krevete za decu, ormar, police, i s obzirom na to da imam svoj vozni park, nisam hteo njima da plaćam prevoz već da sam to uradim. Obavestio sam ih da imam sopstveni prevoz, ali da mi je potrebna usluga montaže, što su oni odbili. Rekli su mi da je uslov da mi oni montiraju nameštaj da ga oni i prevezu, što bi me koštalo još 4.000 dinara. S druge strane, upozorili su me da ako angažujem nestručna lica za montažu, gubim pravo na garanciju. Dakle, stavili su me u mat-poziciju - kaže naš sagovornik.
Da nema sumnje u istinitost njegovih tvrdnji, uverili smo se kada smo na zvaničnom sajtu pročitali cenovnik prevoza i montaže. Tu smo se uverili u još jednu skandaloznu poslovnu odluku - da će kupac platiti i pomenutih pet odsto čak i kada sam u salonu preuzima izložbeni primerak nameštaja koji je namontiran.

"Ringo" opet na lažnom sniženju

Regal "ringo" u "Formi ideale" po ko zna koji put je na lažnom sniženju, a koje je po svoj prilici konstantno. To predstavlja obmanjujuću poslovnu praksu koju treba prijaviti inspekciji, tvrde stručnjaci. Ovaj proizvođač nameštaja, uprkos žalbama kupaca i pisanju medija, konstantno obmanjuje potrošače sniženjima komada nameštaja za koje se ispostavilo da su zapravo stalno na sniženju, a da je istaknuta početna veća cena samo šarena laža. Jedan od najtipičnijih primera ove prevare jeste regal "ringo", koji je konstantno, pa i sada, na akciji, a uglavnom je snižen 50 ili 51 odsto. Međutim, ta snižena cena nije uvek ista jer varira početna, koju ističu i precrtavaju.

CENE REGALA "RINGO"
početna cena snižena cena
43.980 21.490
41.980 20.990
41.410 19.990
37.750 18.490
44.980 22.990 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem