NE POŠTUJU OGRANIČENJE CENA TEHNIČKOG PREGLEDA! Fantomskim naknadama deru vlasnike automobila

NE POŠTUJU OGRANIČENJE CENA TEHNIČKOG PREGLEDA! Fantomskim naknadama deru vlasnike automobila Tanjug
četvrtak, 03. 03. 2022. u 15:18
Mušterija je, umesto maksimalno propisanih 6.000 dinara, platila je dodatne 3.000, koje su na računu podvedene pod naknadu za 'FIZ', bez objašnjenja o čemu je reč

Vlada Srbije ograničila je cene tehničkog pregleda i tačno propisala cenovnike po kategorijama vozila. Međutim, neke od firmi koje obavljaju ovu uslugu našle su zaobilazne načine kako bi izbegle cenovno ograničenje! Tako je jedan vlasnik vozila umesto maksimalno propisanih 6.000 dinara, platio još dodatne 3.000 dinara, koje su na računu podvedene pod fantomsku naknadu za "FIZ".

Tako je mušterija morala da iskešira ukupno 9.000 dinara, bez objašnjenja šta predstavlja gorepomenuta stavka. Naime, na računu ove auto-kuće, koji je na društvenim mrežama objavilo udruženje potrošača "Efektiva", stoji da je cena tehničkog pregleda 6.000 dinara, ali navedene su još tri stavke, koje koštaju još 3.000 dinara. Tako obrasci za tehnički pregled i za registraciju koštaju ukupno još 500 dinara, dok izvesna "usluga FIZ" staje ni manje ni više nego čak 2.400 dinara!

Facebook/Efektiva

- Sve ukupno ovog vozača je tehnički pregled izašao 9.000 dinara! Osim toga, dobili smo informaciju da su se svi tehnički pregledi u Boru dogovorili da cena bude 7.000, ne obazirući se na odluku Vlade Srbije - kaže Dejan Gavrilović, predsednik ovog potrošačkog udruženja.  

Na pitanje šta ako nam se desi nešto poput gore opisanog slučaja, Gavrilović savetuje:
- Ovakve slučajeve odmah prijavite Tržišnoj inspekciji u svom gradu, a mi smo već obavestili Ministarstvo trgovine. Pozivamo građane da bojkotuju tehničke preglede koji krše ograničenje cene.
Na pozive novinara niko iz sporne auto-kuće nije objasnio razlog zbog čega je prekršeno ograničenje maksimalne cene usluge, kao ni šta znači famozna "usluga FIZ". Čak ni u Asocijaciji tehničkih pregleda ne znaju šta bi mogla da znači "usluga FIZ".

CENE TEHNIČKOG PREGLEDA PO KATEGORIJAMA

VRSTA VOZILA CENA PREGLEDA
putnička vozila od 3.070 do 6.020  
motocikli i traktori od 2.120 do 4.120
teška teretna i priključna vozila od 6.020 do 11.920
* kad se tehnički pregled za teretna i priključna vozila vrši na poligonu, cena može biti uvećana za 2.000 dinara

- Stvarno prvi put čujemo za tu uslugu. Deluje nam kao usluga, što bi naš narod rekao, "ako prođe-prođe". S druge strane, auto-kuće naplaćuju obrasce za tehnički pregled i registraciju kada preko E-uprave kreiraju uplate i popunjavaju sve podatke u vezi sa tim uslugama - naglašavaju u ovom udruženju.

Podsetimo, Vlada je 12. februara donela odluku o ograničavanju cene tehničkog pregleda za putnička vozila (pogledaj tabelu).
- Vlada je na sednici donela Odluku o određivanju cene tehničkog pregleda vozila kojom se određuje najniža i najviša cena redovnog godišnjeg tehničkog pregleda, kao i najviša cena vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda - saopštio je MUP i dodao:

- Osnovni razlog za donošenje ove odluke je stupanje na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Odluka o određivanju cene tehničkih pregleda je važan deo seta propisa kojim će se sprečiti zloupotrebe u oblasti od izuzetnog značaja za bezbednost saobraćaja na putevima.

Proverite vozilo pred tehnički pregled

Od 5. jula 2021. stupio je na snagu novi Pravilnik o tehničkom pregledu, po kom se proces tehničkog pregleda snima i kontrolori rade pregled vozila po tačno utvrđenom redosledu. Evo šta treba proveriti pre odlaska na tehnički pregled kako ne biste bili vraćeni:
* prednja svetla, žmigavce, svetla ili žmigavce na retrovizoru, stop svetla, zadnju poziciju, zadnje maglenke, rikverc svetlo, sijalicu osvetljenja registarske tablice. Ako imate perače farova, moraju biti ispravni
* sve pojaseve u vozilu, prednje brisače, prednje prskalice, dopuniti tečnost za stakla
* da li je moguće otvoriti haubu i gepek, otvaranje vrata i centralno zaključavanje (ukoliko postoji), kao i podizače prozora
* sva stakla na vozilu (tolerišu se manja oštećenja), kao i retrovizore
* pneumatici na prednjoj osovini moraju biti istih dimenzija, istog proizvođača i modela. Isto važi i za zadnje
* ukoliko postoji kuka za spajanje priključnog vozila, mora posedovati odgovarajući atest (ako je moguće, demontirajte je i stavite u gepek)
* od opreme u vozilu obavezni su rezervni točak ili set za reparaciju, trougao, uže za vuču, komplet prve pomoći

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem