MEŠETARENJE NA PUMPAMA 'ART', 'SLAP' I 'KNEZ PETROL'! Jedni preimenovali, a drugi ukinuli evrodizel

MEŠETARENJE NA PUMPAMA ART, SLAP I KNEZ PETROL! Jedni preimenovali, a drugi ukinuli evrodizel Tanjug
sreda, 16. 03. 2022. u 16:17
Pumpe "Art petrol" promenile su naziv svog evrodizel goriva kako bi mogle da ga prodaju po ceni višoj od dozvoljene, na "Knezu" i "Slapu" ne toče dizel sa ograničenim cenama, javljaju potrošači

Verovali ili ne, pumpe "Art petrol" promenile su naziv svog evrodizel goriva kako bi mogle da ga prodaju po ceni višoj od dozvoljene! Zbog toga sada njihovi potrošači umesto 179 dinara, koliko je država odredila da maksimalno može da košta ovo gorivo (od 11. marta 181), za litar moraju da plate čak 190,9 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Na ovu priču ukazao nam je njihov nezadovoljni potrošač koji je na društvenim mrežama napisao:
- Pumpa "Art petrol" uvela je nov naziv za evrodizel pod nazivom "art enerdži dizel" po ceni od 190,9 dinara i nemaju nijedan drugi dizel, samo taj, uz objašnjenje da je porasla cena goriva - piše u objavi ogorčenog korisnika ove pumpe.

Da je ovo istina, potvrđuje i to što na sajtu pumpi "Art petrol" među njihovim proizvodima nigde ne stoji ova nova vrsta dizel goriva, već jasno navode da u svojoj ponudi imaju samo najobičniji evrodizel. To znači da su u "Art petrolu" pronašli rupu u zakonu i način kako da zaobiđu odluku o zamrzavanju cene goriva koju je donela država! Umesto da dizel gorivo prodaju po maksimalnoj ceni od 179, odnosno 181 dinar po litru, oni su se dosetili, promenili naziv dizela i sada ga prodaju za čak 190,9 dinara po litru. Iako je ova uredba doneta kako bi se zaštitili interesi i novčanici građana, "Art petrol" očigledno uopšte ne misli o svojim potrošačima.

Zbog toga, smatraju stručnjaci, inspekcija mora pod hitno da izađe na teren i strogo kazni odgovorne.

facebook.com

Ipak, da stvar bude gora, nije "Art petrol" jedini, već su se i "Slap" i "Knez petrol" dosetili kako da zarade više novca, naravno, na štetu svojih potrošača! Ruku na srce, oni ne prodaju obična goriva pod nazivom koji ukazuje da je u pitanju premijum dizel. Ali oni su odlučili da više ne prodaju goriva kojima je cena zamrznuta, već samo skuplje varijante, čija cena može svakodnevno da "skače" bez ograničenja.

Informer/Zaštitnik potrošača

- "Slap pumpa" kod Bubanj potoka u Beogradu ugasila je goriva, odnosno evrodizel i običan benzin, i ostavila samo benzin premijum - napisao je nezadovoljni korisnik.
Još jedan ogorčeni potrošač ukazao nam je da su na benzinskim stanicama "Knez petrola" bukvalno zavezali pištolje za točenje i tako onemogućili kupcima da u svoje automobile sipaju evrodizel.

- Na "Knez petrolu" vezali su vezicom, ne prodaju evrodizel bez aditiva - piše uz fotografiju na kojoj se vidi da je na ovoj benzinskoj stanici pištolj pomoću kog se toči gorivo zavezan, što jasno znači da oni više ne prodaju obično dizel gorivo, kom je odlukom države ograničena cena.

Informer/Zaštitnik potrošača

U udruženju "Efektiva" kažu da u slučaju "Art petrola" treba da reaguje tržišna inspekcija.
- Treba da im prečešljaju papire i provere da li su kompletnu količinu običnog dizela koju su uvezli i prodali, kao i da provere da li postoje papiri koji dokazuju da su uvezli premijum dizel. Oni mogu da kažu da su običnom dizelu koji su uvezli dodali aditive, pa je on sada premijum, ali onda mora da se uradi analiza koja će to i dokazati - kažu oni i dodaju:

Informer/Zaštitnik potrošača

Tekst potpisa

- Što se tiče, pumpi "Knez petrol" i "Slap", postavlja se pitanje da li to gorivo zaista više nemaju na stanju ili im se prosto ne isplati da ga prodaju po ograničenim cenama. Ako je ovo drugo u pitanju, onda to nije fer prema potrošačima.

Na naše pitanje zbog čega više na svojim pumpama ne prodaju običan dizel, u "Knez Petrolu" kažu:
- Prodaja se odvija neometano i svi derivati su na raspolaganju našim potrošačima na svih 105 benzinskih stanica - rekli su oni.

NaslovRugali se zakonu, kaznila ih inspekcija

Podsetimo, inspekcija je kaznila pumpe koje su ograničavale točenje goriva sa ograničenom cenom. Kompanije "Knez petrol" i "Mihajlović", u vlasništvu biznismena Srđana Kneževića i Dejana Mihajlovića, kažnjene su jer su izazvale lažnu nestašicu goriva na pumpama u Srbiji, što je izazvalo paniku među vozačima, koji su pohrlili da napune rezervoare!

Republička tržišna inspekcija utvrdila je da su na pumpama "Knez petrola" i "Mihajlović" bila istaknuta obaveštenja o ograničenju u količini prodaje goriva za automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno Zakonu o zaštiti potrošača. Istovremeno, zabranili su i sipanje evrodizela u kanistere i bidone. Sve to je stajalo u dopisima šefovima pumpi pod oznakom "važno" i "hitno".

Zbog toga je svaka njihova pumpa koju su obišli inspektori kažnjena sa po 50.000 dinara.
Ministarka trgovine Tatjana Matić poručila je da "nikome neće biti dozvoljeno da izvrgava zakon ruglu".

- Inspekcije su zbog ograničavanja količina goriva pri prodaji na pumpama kaznile dve naftne firme - potvrdila je ona.

 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem