UTVRĐEN VISOK SADRŽAJ KANCEROGENIH MATERIJA! "Zara" prodaje otrovno posuđe

UTVRĐEN VISOK SADRŽAJ KANCEROGENIH MATERIJA! Zara prodaje otrovno posuđe Informer/Zaštitnik potrošača
četvrtak, 27. 01. 2022. u 18:26
Iz prodavnica "Zara home" u Srbiji su povučeni tanjiri, čaše i činije jer sadrže teške metale - kadmijum i olovo, koji su veoma opasni po zdravlje

Ukoliko ste kupili tanjire, čaše i posude brenda "Zara home", prestanite da ih koristite jer su opasni po vaše zdravlje!

Naime, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je da se sa tržišta Srbije iz prodaje povlače čak tri proizvoda ovog popularnog brenda zbog hemijskog rizika. Utvrđeno je da ovo posuđe sadrži više olova i kadmijuma nego što je zakonom dozvoljeno, a domaći stručnjaci upozoravaju da ovi teški metali mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.
Kako su objasnili u resornom ministarstvu, korišćenje ovih proizvoda može da ugrozi zdravlje i bezbednost građana, zbog čega će biti povučeni sa rafova u prodavnicama "Zara home".

Olovo i kadmijum su teški metali koji mogu biti veoma štetni za ljudsko zdravlje, a stručnjaci upozoravaju da ni olovo ni kadmijum nemaju nikakvih pozitivnih učinaka na ljudski organizam. Poznato je da je glavni uzrok dečijih trovanja teškim metalima upravo olovo, a koliko je kadmijum opasan, najbolje govori to što je kancerogen za ljude. Akutno trovanje kadmijumom može biti smrtonosno, dok hronična izloženost predstavlja veliku opasnost po ljudsko zdravlje jer se gomila u jetri i bubrezima. On se sporo izlučuje i može ostati u telu više od 20 ili 30 godina.

MTTT Srbije

Nutricionista Milka Raičević upozorava da su ova dva teška metala jako opasna po zdravlje, pogotovu ako su dugo korišćeni.

- Pozdravljam to što je inspekcija radila svoj posao i otkrila da se u Srbiji prodaju tanjiri opasni po zdravlje, samo neka nastave da rade svoj posao. Ali ne mogu da se ne zapitam koliko je ljudi kupilo ovo posuđe i, još gore, u kojoj meri i koliko dugo su ga koristili. I olovo i kadmijum su jako opasni po naš organizam i zdravlje, jer se talože u našem telu i tu se zadržavaju jako dugo. Čovek ne može tako lako da ih izbaci iz organizma. Onda dolazi do pada imuniteta. Od olova su posledice vidljive, najpre stradaju kosti i mišići. A kadmijum je još opasniji! Hronična izloženost kadmijumu može dovesti čak i do otkazivanja bubrega, ali i smanjenja kapaciteta pluća - kaže ona i dodaje:

- Istina je da domaćice u našoj zemlji često ne koriste adekvatno posuđe, što jako utiče na zdravlje. Izgrebane šerpe i tiganje pod hitno treba bacati, a kada su tanjiri u pitanju, birajte najobičnije bele bez ikakvih šara i boja po sebi. Hajde da stavimo estetski momenat po strani, a da mislimo na zdravlje!
 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem