DA TI SE ŽIVOT ZGADI! Nenad je otvorio kajmak, a unutra... Od ovog prizora neće vam biti dobro

DA TI SE ŽIVOT ZGADI! Nenad je otvorio kajmak, a unutra... Od ovog prizora neće vam biti dobro Instargam/Serbialive
ponedeljak, 05. 09. 2022. u 15:43
Odvratna crna masa zaprepastila je kupca kada je otvorio čašu u kojoj je trebalo da bude fini mlečni proizvod iz mlekare "Maestro"

Ljudi koji vole mlečne proizvode sigurno znaju da je buđav sir specijalitet, ali bi se sigurno zgrozili kada bi u pakovanju tek otvorenog kajmaka pronašli buđ!

Upravo ovakva neprijatnost dogodila se korisniku društvene mreže Instagram Nenadu Đorđeviću, koji je odlučio da to obelodani i upozori potrošače da otvore četvore oči kada kupuju hranu. On je u svojoj objavi postavio fotografije tek otvorenog pakovanja kajmaka "Maestro", ali umesto kremastog, mlečnog sadržaja on je zatekao čašu punu buđi. Da stvar bude gora, rok trajanja ovog proizvoda je daleko od isteka, a na fotografiji se jasno vidi da je utisnut datum 30. decembar 2022. godine.

Instargam/Serbialive

Stručnjaci objašnjavaju je sreća kada potrošači odmah uoče plesan na hrani, jer ukoliko bi se slučajno buđ unela u organizam, to bi moglo da napravi velike zdravstvene probleme.

Hemijska reakcija

Nutricionistkinja Milka Raičević kaže da je, kada je rok trajanja u redu, verovatno došlo do greške u proizvodnji, jer se samo na taj način stvara ovako velika masa nepoznatog porekla.

Instargam/Serbialive

Buđav kajmak

- Ako je rok trajanja nekog proizvoda u redu, a u pakovanju je nađena buđ, posredi je neka greška u proizvodnji. Razlozi mogu biti da mašine nisu bile dobro očišćene ili da je nešto upalo u sadržaj. Takođe, moguće je da je do greške u ambalaži, zbog koje je došlo do hemijske reakcije. Svakako da u ovakvim slučajevima treba ispitati celu seriju tog proizvoda, jer možda nije pokvaren samo jedan primerak - kaže Raičevićeva.

Opasno po zdravlje

Buđ u hrani može izazvati:

* Gasove
* Dijareju
* Povraćanje
* Bolove i grčeve u stomaku
* Alergijske reakcije
* Trovanje

Ona dodaje da u zavisnosti od uzroka zbog kog se ta velika masa nalik na buđ stvorila u zatvorenoj ambalaži može doći i do nekih posledica po zdravlje.

- Buđ je već sama po sebi opasna, a neke vrste plesni stvaraju mikotoksine, vrlo otrovne supstance koje su izazivači mnogih bolesti, a najčešće trovanja. Muka, dijareja i trovanje svakako bi se javili kod osobe koja bi pojela buđav proizvod, a situacija se dodatno pogoršava kada su u pitanju mlečni proizvodi - kaže Raičevićeva.

Instargam/Serbialive

U Udruženju "Zaštita potrošača" kažu da, ukoliko potrošač pronađe nepoznati sadržaj u prehrambenom proizvodu, on ima pravo na naknadu štete u iznosu cene proizvoda. Ipak, kako kažu, kupci uglavnom "progutaju" ovakve situacije jer niko neće da gubi vreme.

- Ako se nađu u sličnoj situaciji potrošači treba da odmah obaveste sanitarnu inspekciju i Ministarstvo poljoprivrede kako bi oni proverili i utvrdili o čemu je reč. Potrošači imaju pravo na nadoknadu štete u iznosu cene proizvoda. Međutim, kada se radi o jeftinim proizvodima, malo kome će pasti na pamet da se zbog tih para bakće sa kompanijama - kažu u ovom udruženju.
 

Pronalazili buđ u jogurtu i kašicama

Nažalost, ovo nije prvi put da potrošači u proizvodima pronađu buđ. Zaštitnik potrošača je više puta pisao o gadostima u voćnom jogurtu, dečjim kašicama i sličnim namirnicama. Poslednji u nizu primera je svakako puding "protein" proizvođača "Vindija", čija reklama obećava da ćete nakon konzumacije biti aktivniji, jači, brži, izdržljiviji, nemojte se iznenaditi ako u njemu pronađete ni manje ni više nego - buđ! 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem