KUPUJETE DŽEM U PRODAVNICI? Da li ste se ikad zapitali šta zapravo jedete? PAPRENO GA PLAĆATE, A UNUTRA...

KUPUJETE DŽEM U PRODAVNICI? Da li ste se ikad zapitali šta zapravo jedete? PAPRENO GA PLAĆATE, A UNUTRA... Shuterstock
sreda, 17. 08. 2022. u 16:01
* U "Pionirovom" džemu za 100 grama proizvoda utrošeno je samo 35 grama šipuraka, dok "Nektar" troši tek 42 grama kajsije za 100 grama džema * Stručnjaci savetuju da izbegavamo industrijske namaze jer su nezdravi

Džemovi i pekmezi domaćih proizvođača "Nektar", "Pionir", "Svislajon", "Bakina tajna", "Manari", "Zdravo" i "Budimka" prepuni su šećera! U većini teglica koje možete kupiti u prodavnicama u Srbiji šećera ima čak i više nego voća, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača. To što su neki skuplji ne čini ih kvalitetnijima i zdravijima od drugih. U proseku tegla džema neto količine 700 grama košta oko 500 dinara.

Domaći stručnjaci upozoravaju da su slatki namazi koji se prodaju kod nas veoma nezdravi zbog velike količine šećera koju sadrže, a razlog više da umesto kupovine sami skuvate domaći džem od svežeg voća jeste i veoma visoka cena ovih proizvoda.

Ekipa našeg lista analizirala je deklaracije osam džemova, sedam ekstra džemova i četiri pekmeza koje smo pronašli u jednom velikom supermarketu. Može se zaključiti da, osim od same vrste voćnog namaza, količina voća i šećera varira i od proizvođača do proizvođača.

Džemovi sadrže najmanje voća i najveće količine šećera, zbog čega su uglavnom i najjeftiniji. Iako ih domaćice u Srbiji uglavnom prave po tradicionalnoj recepturi, prema kojoj se svakom kilogramu voća dodaje kilogram šećera, proizvođači se ne pridržavaju ovih mera. U kupovnim džemovima uglavnom ima mnogo više šećera nego voća.

Od svih analiziranih najnezdraviji su "Svislajon" džemovi od šljiva i višanja, jer se u njihovim teglicama nalazi najviše šećera, dok je po količini voća u samom dnu tabele, a cena mu nije ništa niža od ostalih! Tako je, na primer, za 100 grama proizvoda utrošeno tek 40 grama voća, dok šećer preovlađuje sa čak 63 grama. Nije mnogo bolji ni "Pionirov" džem od šipurka, u kome je za 100 grama proizvoda iskorišćeno svega 35 grama ovog voća, ali zato šećera ima gotovo duplo više - 60,57 grama. Za njima ne zaostaje ni "Nektar", čiji džem od kajsije sadrži 60 grama šećera i samo 42 grama voća. Puno šećera imaju i "Budimkini" džemovi od kajsije i šljive, a za 100 grama ovih proizvoda iskorišćeno je 50 grama voća i 62 grama šećera.

Shuterstock

Ekstra džem sadrži veće količine voća, a nešto manje šećera od običnih džemova, ali ćete za njega morati da izdvojite i više novca.
U ovoj kategoriji najviše šećera sadrže "Nektar lajf" ekstra džemovi od šljiva i crvenog voća - čak 60,1 gram u 100 grama proizvoda. Rame uz rame sa njima su i "Pionirovi" ekstra džemovi od kupina i jagoda, koji imaju malo manje šećera, ali zato sadrže minimalno voća - 45 grama na 100 grama proizvoda. Koliko je to malo voća, pokazuje i činjenica da je ta količina propisana kao minimalna da bi se proizvod zvao ekstra džem. Najviše voća sadrže ekstra džemovi "Bakina tajna" od kajsije i "Manari" od maline, ali "Bakina tajna" sadrži gotovo duplo više šećera! Sa druge strane, mana "Manari" voćnog namaza je što je veoma skup.

Najskuplji proizvod koji se može pronaći na rafovima je pekmez, u kome ima ubedljivo najviše voća. Ipak, ovu najzdraviju vrstu najteže je pronaći, pa čak i u bolje snabdevenim supermarketima teško da možete pronaći više od tri ili četiri vrste!
Naša ekipa uspela je da kupi svega četiri vrste pekmeza od samo dva proizvođača. Pronašli smo pekmez od šljiva "Bakine tajne" i "Manarijeve" pekmeze od kajsija, šipurka i šljiva. Karakteristično za sve je da imaju dosta više voća od džemova i ekstra džemova. Ipak, upoređujući deklaracije pekmeza od šljiva ova dva proizvođača, lako je uočljivo da "Manari" ima malo više šećera, ali dosta manje voća od konkurenta.

Shuterstock

Nutricionista Milka Raičević ističe da u kupovnim voćnim namazima preovlađuje šećer zato što je puno jeftiniji od voća.
- Iz ovoga vidimo da kupovni pekmezi imaju istu ili sličnu količinu voća i šećera, dok u džemovima preovladava šećer. To je nedopustivo i takve proizvode ne treba kupovati! Ipak, sasvim je jasno zašto proizvođači to rade. Prvo, šećer je dosta jeftiniji od voća. Drugo, tako napravljen džem nikada se neće pokvariti i rok trajanja mu može biti duži, zbog toga što je šećer konzervans. U pitanju je čist bezobrazluk i marketinški trik - smatra ona.

Shuterstock

Naša sagovornica upozorava potrošače da se ne zavaravaju misleći da konzumiranjem kupovnih džemova jedu zdravu hranu, jer to nije slučaj zbog velike količine šećera koju sadrže.
- Domaći džem pravi se u razmeri kilogram voća i kilogram šećera, a većina domaćica stavlja i manje - od 600 do 800 grama šećera, kako bi ova poslastica bila zdravija. Zato uvek savetujem ljudima da ne kupuju ovakve proizvode u prodavnicama, već da kupe voće i skuvaju džem, jer to nije nikakva nauka. Em ćete mnogo jeftinije proći, em ćete jesti nešto zdravo. Ja uvek savetujem da umesto šećera u domaći džem dodate med i tako ćete dobiti najzdraviju moguću varijantu. Ako džem kupite u prodavnici, budite sigurni da nećete pojesti zdravu hranu zato što, osim ogromne količine šećera, proizvođači uglavnom dodaju i razne druge sastojke koji su nezdravi. Sve to piše na etiketi, ali mi ne umemo da ih čitamo, pa onda kupimo više hemijski nego prirodni džem! - napominje Raičevićeva.

Po čemu se razlikuju džem pekmez i ekstra džem

Prema Pravilniku o kvalitetu, postoji čak devet vrsta namaza proizvedenih od voća: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele marmelada, domaća marmelada, zaslađeni kesten-pire i pekmez. Svi oni razlikuju se u načinu pripreme, ali i količini sastojaka koji se koriste u proizvodnji.

Šta je džem: Džem je namaz koji se uvek pravi od celog ili narezanog voća, ukuvanog u kašu sa šećerom, formirajući gusti voćni namaz. Glavna karakteristika džema je što se pravi tako da sadrži veće komade oljuštenog ili neoljuštenog voća u glatkom namazu i voće uvek mora da bude vidljivo i da se oseti "pod zubom". Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađa vrsta namaza, jer se jedan kilogram voća kuva sa jednim kilogramom šećera.

Šta je ekstra džem: Za razliku od džema, ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu. Osim po tome, džem i ekstra džem razlikuju se po količini voća koja mora biti veća kod ekstra džema.

Šta je pekmez: Pekmez je namaz koji se pravi kuvanjem voćnog pirea ili kaše sa više ili jednom vrstom voća. Po većoj količini voća i manje šećera razlikuje se od džema. Najčešće se priprema od šljive i kajsije, a može da sadrži manje komade voća.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem