ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG MENADŽERA OMV PUMPI! Ovo gorivo plaćamo papreno, A ZAPRAVO....

ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG MENADŽERA OMV PUMPI! Ovo gorivo plaćamo papreno, A ZAPRAVO.... shutterstock/Informer
utorak, 09. 08. 2022. u 16:22
Reč je o običnom NIS-ovom gorivu, koje je značajno jeftinije, tvrdi nekadašnji menadžer OMV pumpi Marko Tasić, koji otkriva brojne marifetluke u ovoj naftnoj kompaniji

Ako verujete da kupovinom i te kako skupog aditiviranog OMV goriva u svoje četvorotočkaše sipate značajno kvalitetnije gorivo nego na ostalim pumpama, varate se.

Reč je o običnom NIS-ovom gorivu, koje je značajno jeftinije, tvrdi nekadašnji menadžer OMV pumpi Marko Tasić. 
Kako nam je ispričao, do ovih saznanja i dokaza koji ih potkrepljuju došao je tokom rada u OMV-u, gde je bio zaposlen kao menadžer dve njihove benzinske stanice. 

Na ovu činjenicu javnost je prvo upozorilo udruženje "Zaštita potrošača". Prema njihovim rečima, veliki broj vozača u Srbiji kaže da kupuje gorivo na OMV pumpama jer "auto više pređe i lepše radi sa gorivom kupljenim na pumpama austrijske kompanije". 

Informer

Međutim, Marko Tasić tvrdi da je čista iluzija kupca da je gorivo na OMV pumpama kvalitetnije. Kako kaže, OMV zapravo kupuje NIS goriva proizvedena u Pančevu, a prodaje ih pod drugim imenom. Kao dokaz za to što govori, Marko je pokazao i otpremnice iz kojih se vidi da je na OMV pumpama izvršen prijem NIS-ovih goriva (pogledajte fotografiju).

Na štetu kupaca

Prema njegovim rečima, većina goriva prodatog na OMV pumpama uopšte nema aditiva i u pitanju je standardni NIS-ov evro-premijum BMB i evrodizel, pa čak i kada na OMV-u kupite najskuplja premijum goriva.

- Imate situaciju da OMV u Srbiji prodaje "Maxx Motion" dizel ili benzin, a da je to u stvari običan NIS-ov dizel ili benzin. Napravili su takav marketinški trik da su tamo naveli neke aditive, neka silna čuda kojih zapravo nema, već vi sipate obično gorivo i to je to. Oni ova goriva reklamiraju da mogu da izdrže do - 38 stepeni, a imali smo brojne reklamacije ljudi koji odu na Kopaonik i žale se da nisu mogli da upale svoje vozilo iako je temperatura napolju -15 ili -20 stepeni! Prodaju NIS-ovo gorivo kao svoje i još naplaćuju i 20 dinara skuplje po litri, a sve ide na štetu građana - kaže on i dodaje:

Informer

- Kada sam počeo da radim u OMV-u, pričali su da oni uvoze svoje gorivo, ali da im država uzima veliki novac, pa su morali da zakupe ogromne tankove u sklopu Rafinerije. Neko kao laik pojma nisam imao da li to tako funkcioniše ili ne, sve dok nismo počeli da crvenimo i dobijamo "packe" od potrošača jer to nije ono što se reklamira. Tokom 2018. godine sam im prvi put rekao da kršimo zakon i da prodajemo nešto što što reklamiramo kao naše, a to nije tačno. Ponudili su mi povećanje zarade da ne čačkam dalje, kasnije su krenule i pretnje, a na kraju smo prekinuli ugovor na jedan ružan način.

Sporni aditivi

Na pitanje u čemu se razlikuje standardno, najjeftinije gorivo na OMV i NIS pumpama, on odgovara:
- Kada pričamo o običnim gorivima, dizelu i benzinu, to što točite na NIS-ovim pumpama apsolutno je isto ono što dobijate na OMV benzinskim stanicama. Najvećim delom nabavka se vrši preko NIS-a. To uključuje i ta premijum goriva "Maxx Motion" goriva i obična goriva dizel i benzin. TNG se isto nabavlja u NIS-ovoj rafineriji, a prodaje se na OMV benzinskim pumpama - napominje Tasić.
Marko je rekao i da ne bi bilo sasvim tačno reći da ne postoji nikakvo aditiviranje goriva na OMV-u. On poseduje i dokumentaciju iz koje se vidi da OMV nabavlja aditive proizvedene u Austriji. Po njegovom mišljenju, problem je što nema garancije da je aditiviranje urađeno, a i kada se radi, ono se radi loše. 

Informer

Svako bi pomislio da se aditiviranje radi u rafineriji ili bar u nekom specijalizovanom postrojenju. Međutim, naš sagovornik kaže da to nije tako.
- Procedura za aditiviranje goriva je sledeća. OMV-ov vozač odlazi na NIS-ovu instalaciju Rafinerije nafte Pančevo i tamo toči gorivo, puni cisternu. Meni vozač dovozi određenu količinu običnog evrodizela i u odnosu na srazmeru koja je propisana, on bi trebalo da mi istoči određenu količinu aditiva. Ali ja nemam mogućnosti da proverim da li je taj aditiv istočen ili ne, pošto je to jedan zatvoren sud. Vi niti vidite aditiviranje, niti možete da potvrdite da je do njega došlo - priča on i dodaje:

- Iz priča vozača i njihovog i ličnog iskustva, oni imaju strah od manipulacije sa aditivom zato što je izrazito kancerogen i veoma opasan. Samim tim, vozači se ustručavaju da aditiv sipaju u goriva jer dolazi do povreda, opekotina, do raznih neprijatnih situacija!
U udruženju "Zaštita potrošača" sa pravom postavljaju pitanja da li vozači mogu adekvatno i bezbedno da izmešaju aditive sa gorivom tako da se dobije ujednačen rezultat i da li su vozači uopšte adekvatno obučeni za aditiviranje goriva?  

Svetska istraživanja

Predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ne preporučuje vozačima da kupuju premijum goriva.
- Postoji više razloga zašto verujemo da je kupovina premijum goriva na našim pumpama samo bacanje novca. Prvo, analiza goriva uzetog na OMV pumpi ukazuje na to da aditiviranje goriva u OMV mreži baš i ne funkcioniše najbolje. Ne funkcioniše na onaj način kako to OMV voli da predstavlja - kaže on i dodaje: 

Zastitnik potrosaca

- Drugo, možda i bitnije, detaljna testiranja kako u laboratorijama, tako i u realnoj vožnji sprovedena od strane američkog pandana Auto-moto saveza i više američkih i zapadnoevropskih udruženja potrošača pokazuju da nema realne prednosti premijum goriva u odnosu na obično i jeftinije gorivo. Njihov zaključak je da ne treba bacati novac na kupovinu premijum goriva!
Prema Bumbićevim rečima, vozači nemaju razloga da izbegavaju NIS-ove benzinske stanice, jer će i na OMV-u sipati isto to gorivo. 

- Zbog svega ovoga, a i nedostatka transparentnosti na strani OMV-a, mi smatramo da ne treba da kupujete premijum goriva. Takođe, ne treba da vodite računa ni da li standardna goriva kupujete na NIS-ovim ili OMV pumpama, jer izgleda da se i na jednim i drugim benzinskim stanicama prodaje NIS-ovo gorivo! - jasan je prvi čovek "Zaštite potrošača".

Zastitnik potrosaca

U kompaniji OMV kažu da sva njihova goriva u potpunosti zadovoljavaju evropske standarde za kvalitet goriva, kao i odgovarajuće nacionalne standarde.
- U OMV-u brinemo o potrebama svojih kupaca, pa zato kontinuirano razvijamo kvalitetna goriva koja čak i prevazilaze standardne zahteve. Strogim kriterijumima koje imamo, kada je reč o kontroli kvaliteta, osiguravamo da našim kupcima svaki dan budu dostupna goriva odličnog kvaliteta - kažu u ovoj kompaniji i dodaju da neće komentarisati navode bivšeg partnera, koji je pod sudskim procesom.

Istraživanje dokazalo da je kupovina 
premijum goriva čisto bacanje para

Američka automobilska asocijacija je sprovela istraživanje sa ciljem da utvrdi da li, ako se koriste premijum goriva, motor daje više snage, troši manje goriva i manje zagađuje životnu okolinu.

Odgovor na sva pitanja je da nije primećena konzistentna razlika između premijum i običnih goriva.

Nakon testiranja ova američka asocijacija je saopštila da Amerikanci bespotrebno bacaju više milijardi dolara svake godine kupujući premijum goriva, a slične rezultate su pokazale i druge studije.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem