DA TI SE ŽIVOT SMUČI! Pa zar ovo košta 2.400 dinara? Sram vas bilo...

DA TI SE ŽIVOT SMUČI! Pa zar ovo košta 2.400 dinara? Sram vas bilo... Informer
petak, 05. 08. 2022. u 16:40
U vakuum pakovanju sendvič kobasice pojavila se buđ, iako je proizvod u roku trajanja i upotrebljiv je čak do 6. oktobra

Kada kupujete vakuumirane suhomesnate proizvode u slajsevima i pritom ih debelo platite (višestruko nego u rinfuzi), trebalo bi da budete sigurni da su oni potpuno bezbedni za upotrebu. Međutim, da aljkavost u proizvodnji dovodi do onoga što najmanje očekujemo, pokazala je kompanija "Juhor".

Fotografija koju su nam poslali potrošači, a koju su uslikali u jednom beogradskom marketu, jasno prikazuje iseckanu "Juhor" sendvič kobasicu koja je ubuđana iako istek roka nije ni blizu.

Reč je o vakuumiranom pakovanju neto težine 100 grama, a kome, prema podacima utisnutim na foliji, rok trajanja ističe tek 6. oktobra ove godine.

- Na svu sreću, buđ je veoma vidljiva, pa valjda ovo pakovanje nije dospelo ni u čiji frižider. Očigledno je da ovo vakuum pakovanje nije dobro i kao takvo se našlo u prodaji. Vazduh je očigledno prodro unutra iako na kesici nigde nema vidnog oštećenja - ukazao nam je kupac koji je primetio ovu grozotu u vitrini.

Skupo i kvarno

Inače, ovaj proizvod je i te kako skup, pa redovna cena pakovanja od 100 grama iznosi čak 240 dinara, odnosno 2.400 za kilogram.

Informer

Stručnjaci apeluju na građane da ne okreću glavu na ovakve stvari i da slučajeve neispravne hrane obavezno prijave nadležnim inspekcijama, jer kako kažu, nije reč o materijalnoj naknadi štete koja je zanemarljiva, već je to jedini način da proizvođače i trgovce nateramo da budu odgovorniji.
Predsednik "Pokreta za zaštitu potrošača Srbije" Petar Bogosavljević objasnio nam je kome treba da se obratimo kada je reč o neispravnim prehrambenim proizvodima.

Kako kaže, dovoljno je da se samo jedan potrošač požali nadležnim organima na ovakve stvari, poljoprivredna inspekcija mora izaći na teren i ustanoviti sve detalje.

Jasan rizik

- Ako utvrdi da je to stvarno istina, zabranjuje se prodaja "buđavih" proizvoda". Tu nije kraj, pošto je ovo jasan rizik za zdravlje, poljoprivredna inspekcija mora da obiđe i postrojenja za proizvodnju, a ako je potrebno, da kontaktira i sa sanitarnom. Ukoliko se utvrde sanitarni propusti, prodaja proizvoda se zabranjuje ili na neko vreme, dok se ne otklone nepravilnosti, ili zauvek uz visoku novčanu kaznu - kaže Bogosavljević.

Sa njim se slažu i u Udruženju "Zaštita potrošača", ali ukazuju i na to da potrošači ne žele da se bakću s kompanijama, jer u slučaju da su kupili pokvaren proizvod sve što mogu da dobiju jeste nadoknada štete u visini iznosa cene proizvoda.

Zato, kako kažu, kupci uglavnom "progutaju" ovakve situacije jer niko neće da gubi vreme.
- Ono što potrošači mogu, ali bi i trebalo da urade ako se nađu u sličnoj situaciji jeste da odmah obaveste sanitarnu inspekciju i Ministarstvo poljoprivrede kako bi oni proverili i utvrdili o čemu je reč - kažu u ovom udruženju.

Do zaključenja ovog izdanja od kompanije 'Juhor' nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.
Od njih smo tražili objašnjenje kako je moguće da se ubuđa vakuumirani proizvod u roku trajanja, a koji nema vidljiva oštećenja na ambalaži?

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem