NEMA DALJE! Evro obračunavaju po 114! Naplate i proviziju, oderu nam kožu s leđa!

NEMA DALJE! Evro obračunavaju po 114! Naplate i proviziju, oderu nam kožu s leđa! Tanjug
utorak, 15. 03. 2022. u 20:05
Ukoliko vam neko pošalje evre iz inostranstva preko Western Uniona, menjači, tvrdeći da nemaju da vam isplate devize, nude dinare! Ako pristanete, za jedan evro daće vam bednih 114,13 dinara

Potrošači koji devize koje su im poslate iz inostranstva podižu u menjačnicama koje sarađuju sa servisom "Western union" ovih dana u velikom su problemu, jer menjači tvrde da nemaju da im isplate evre!

Da stvar bude gora, oni im zatim, da bi ih isplatili, menjaju evre u dinare po mizernom kursu od svega 114,13 dinara za jedan evro! Na taj način, "Western union" zarađuje mnogo više novca, menjačnice čuvaju devize, dok su potrošači na velikom gubitku.

Zbog krize u Ukrajini građani već danima iz straha masovno menjaju dinare u evre. Najgore od svega je što su se u našoj zemlji pojavile i lažne vesti da evra nema dovoljno, kao i da menjačnice koriste strah građana i evre prodaju i kupuju po cenama višim, odnosno nižim od dozvoljenog. Zato Narodna banka Srbije (NBS) detaljno "češlja" menjačnice u gradovima širom Srbije i kontroliše ko krši zakon.

Zbog svega ovoga postavlja se pitanje da li su menjačnice koje sarađuju sa "Western union-om" takođe odlučile da iskoriste krizu, pa građanima govore kako nemaju da im isplate evre, iako to nije slučaj, ili zaista na raspolaganju nemaju dovoljno stranih deviza?

informer.rs

Na Fejsbuk stranici potrošačkog udruženja "Efektiva" objavljena je fotografija na kojoj se jasno vidi da "Western union" u Batočini svojim klijentima evro zaračunava po samo 114,13 dinara.

- A ovo je kurs koji zaračunaju prilikom podizanja deviza (evra) poslatih putem "Western union-a". Naplate proviziju i oderu na kursu, jer evre ne isplaćuju! - napisali su iz "Efektive" pored sporne fotografije.

Podsetimo, prema propisima, prodajni i kupovni kurs za evro ne može biti viši, odnosno niži, od zvaničnog srednjeg kursa za taj dan za više od 1,25 odsto. Ali da li isti propisi važe i za "Western union"?!?

Tragom ove priče pozvali smo predsednika udruženja "Efektiva" Dejana Gavrilovića, koji nam je objasnio da se ova pravila ne primenjuju na "Western union", ali da bi trebalo.

- Kurs određuje "Western union" i oni ne moraju da poštuju ograničenja NBS-a. To funkcioniše tako što građanima iz inostranstva stignu devize, koje oni zatim podižu u menjačnicama koje posluju sa "Western union-om". Ovih dana veliki problem tim građanima predstavlja to što im menjači kažu da nemaju evre da im isplate, kažu, nestašica je. Da li je to istina ili ne, ne znam. Onda im isplaćuju u dinarima po kursu koji je odredio "Western union", a koji je više nego nepovoljan po potrošače. I ne samo to, nego oni u ovom slučaju zarade i na kursu i na naknadi koju građani moraju da plate - kaže on i dodaje:

- Da li bi trebalo i "Western union" da bude u obavezi da svoj kurs uredi tako da prodajni i kupovni kurs za evro ne može biti viši, odnosno niži, od zvaničnog srednjeg kursa za taj dan za više od 1,25 odsto? Naravno da bi trebalo. NBS bi trebalo da reaguje i da ovi propisi budu obavezni i za njih kako više građani ne bi bili u nepovoljnom položaju. A postoji i zakonski utemeljen razlog za to, jer se ova odluka odnosi na menjačke poslove. Građani dobijaju uplatu u evrima i žele da im bude isplaćeno u toj valuti. Ali ako nemaju, menjači im te evre menjaju u dinare. To znači da obavljaju menjački posao!

Na sajtu "Western union-a" proverili smo koji kurs obračunavaju ukoliko se novac iz Srbije šalje, na primer, u Nemačku. Ako iz naše zemlje pošaljete 36.000 dinara, primalac u Nemačkoj dobiće 285 evra, što znači da je u tom slučaju kupovni kurs evra čak 125 dinara!
 

"Western union": Bilo je zastoja!


Na naše pitanje da li je istina da u menjačnicama sa kojima sarađuju nemaju dovoljno eura za isplatu građanima u "Western unionu" kažu:

- Tenfore platna institucija jedan je od tri zastupnika "Western Uniona" za Srbiju. Uslugu "Western Union" brzog transfera novca obavljamo preko mreže svojih zastupnika koju čine 1.200 lokacija "Pošte Srbije" i preko 1.000 lokacija menjačnica. Kako bi održali visok kvalitet usluge, Tenfore svojim zastupnicima/menjačnicama avansno uplaćuje dovoljne količine evra za isplate "Western Union" novčanih doznaka. Prošle nedelje je bilo povremenih zastoja u snabdevanju evrima iz poslovnih banka, pa je moguće da je poneka lokacija u mreži ostala u nekom trenutku bez evra. Prema našoj evidenciji, preko 90 odsto isplata "Western Union" novčanih doznaka u našoj zastupničkoj mreži je u evrima. Pošta Srbije isplaćuje "Western Union" novčane doznake isključivo u dinarima - kažu oni i odgovaraju zbog čega je kurs toliko nepovoljan po potrošače:

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem