DA LI STE ČULI ZA "TAKSU ZA OBLAKE"? Nemojte da se iznenadite ako vam je naplate!

DA LI STE ČULI ZA TAKSU ZA OBLAKE? Nemojte da se iznenadite ako vam je naplate! informer.rs
petak, 13. 05. 2022. u 20:21
Za udaljenost od 190 metara pešačkom natkrivenom trasom, na dan kada nije bilo ni kapi kiše, "Glovo" korisnicima zaračunavao naknadu za loše vreme

Kompanija "Glovo" svojim klijentima dostavu "tokom lošeg vremena" naplaćuje čak i kada napolju ne pada kiša, već je nebo samo oblačno!

Zbog toga potrošačima uopšte nije jasno prema kojim kriterijumima oni određuju da li je vreme loše ili ne, a da stvar bude gora, ovu uslugu naplaćuju 75 dinara čak i ako od restorana do željene destinacije ima manje od 200 metara.

Domaći stručnjaci ističu da oni ovakvim poslovanjem ne krše zakon, ali postavljaju pitanje da li je i koliko ova naknada koju stavljaju na teret potrošača opravdana.

Naša koleginica Jovana M. doživela je neprijatno iznenađenje kada je želela da poruči hranu preko "Glova".

informer.rs

- Imale smo puno posla i nismo imale vremena da izađemo kako bismo kupile hranu, pa smo odlučile da poručimo obroke iz "Mekdonaldsa" preko "Glovo" aplikacije za dostavu. Ušle smo na sajt, izabrale šta nam se jede i kliknule na plaćanje. Pritom, želim da napomenem da cifra nije bila mala, skoro 1.500 dinara, mnogi restorani za taj iznos nude gratis dostavu. Ali znale smo da ovde to nije slučaj i pristale smo da platimo i dodatnih 199 dinara za dostavu, iako je naša redakcija udaljena svega 190 metara od "Meka" na Terazijama. Međutim, kada smo videle da žele da nam naplate još 75 dinara pod izgovorom da je to "doplata zbog lošeg vremena", odustale smo, i to iz principa - kaže Jovana.

Ona dodaje da joj nije jasno zbog čega su vreme u tom trenutku okarakterisali kao loše jer, iako je bilo oblačno, kiša nije padala.

- Najstrašnije od svega je to što nam nije bilo jasno šta oni podrazumevaju pod lošim vremenom! Da pada kiša, pa i da razumem, da je gužva na putu, sneg, led ili slično, ali vreme je bilo samo oblačno. Da ne spominjem da je od "Meka" do naše redakcije sve pokriveno, pa čak i da je padala kiša, dostavljač se ne bi ni pokvasio! Dakle, oni svako vreme mogu da okarakterišu kao loše - ističe Jovana.

informer.rs

Predsednik organizacije "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže za Zaštitnik potrošača da je uvećanje računa zbog loših vremenskih prilika veliki bezobrazluk "Glova", a naročito u situaciji kada lošeg vremena nema.

- Zamislite sada da vi odete u pekaru i tražite popust za pecivo jer je napolju kiša, a vi ste došli peške. Ili da "Glovu" tražite da vam snizi cenu zato što je lepo vreme napolju i idealno je za dostavljače. Ovde se postavlja pitanje koliko je opravdana ova naknada, s obzirom na to da mi čak ne znamo ni koje karakteristike koriste za neodgovarajuće vremenske prilike. Da li misle na kišu, sneg, vetar, maglu ili jaku vrućinu - pita se Gavrilović i dodaje da je ova naknada besmislena.

On potvrđuje da "Glovo" ne krši zakon s obzirom na to da su potrošači pri poručivanju obavešteni o ovom dodatnom trošku.

- Korisnici svakako mogu da otkažu porudžbinu kada vide da im je naplaćeno to što napolju pada sneg ili duva vetar, ali pitanje je koliko ljudi i obrati pažnju na to. Svakako, svi koji koriste ovu aplikaciju automatski su saglasni sa svim naplatama i obavešteni su o tome. Pitanje je samo da li obraćaju pažnju na svaku stavku koja im stiže uz potvrdu o poručivanju i da li su svesni šta im je sve uračunato u cenu - kaže Gavrilović.

Glovo": Doplata je za pljuskove i sneg

U "Glovu" su nam, kada smo pisali o naknadi za loše vreme, rekli da svaki korisnik, pre nego što izvrši porudžbinu, u završnoj fazi poručivanja vidi naknadu za loše vremenske uslove.
- Doplata za loše vremenske uslove obično se primenjuje tokom pljuskova i snega, odnosno kada su uslovi za dostavu zahtevniji. U tim slučajevima dostavljačima plaćamo bonus. Za primenu naknade postoji procedura, u kojoj Odeljenje za operacije u realnom vremenu uključi bonus za kurire, koji se istovremeno aktivira kao doplata za korisnike. Ta cena je fiksna - kažu u ovoj kompaniji.
Međutim, nisu nam naveli da i tamniji oblaci spadaju u loše vremenske uslove.

"

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem