IMA NOVCA NA RAČUNU, A NE MOŽE NIŠTA DA KUPI! "Zarina" poklon-kartica postala neupotrebljiva

IMA NOVCA NA RAČUNU, A NE MOŽE NIŠTA DA KUPI! Zarina poklon-kartica postala neupotrebljiva Shutterstock
sreda, 31. 08. 2022. u 20:55
Kompanija Inditex, vadeći se na nov sistem fiskalizacije, onemogućila je kupcima da iskoriste novac koji imaju na ranije kupljenim vaučerima

Ukoliko ste od nekoga dobili "Zarinu" poklon-karticu, imaćete problem ako želite da je iskoristite. Na to nam je ukazala Jelena Ž. iz Beograda, čija ćerka se našla u neprijatnoj situaciji kada je poželela da kupljene stvari plati vaučerom koji je na poklon dobila pre nekoliko meseci.

- Ćerka je za rođendan u februaru dobila poklon-karticu na kojoj je bilo 10.000 dinara. Deo tog novca je potrošila odmah, ostalo joj je oko 6.000 dinara. Pre neki dan otišla je da kupi nekoliko stvarčica pred polazak na odmor, ali je na kasi doživela neprijatnost - kaže naša sagovornica.
Kako kaže, kasirka je otkucala račun, a kada joj je devojka dala poklon-karticu, saopštila joj je da nažalost ne može da je iskoristi.

Shutterstock

- Rečeno joj je da kada su prešli na novi sistem fiskalizacije, nisu uspostavili sistem za poklon-kartice i da taj novac koji ima na njoj, bar za sada ne može da se iskoristi. Rečeno je da se nadaju da će za mesec-dva to biti moguće, ali da za sada ne postoji mogućnost za to. Dete nije imalo novca da plati uzete stvari. Na svu sreću bila sam blizu, pa sam došla u radnju i izmirila račun. Bila sam baš besna i nimalo prijatna, ali su zaposleni samo slegali ramenima i izvinjavali se. Znam da prodavci nisu ništa krivi, ali to zaista nema smisla. Njima je taj novac neko uplatio unapred, na njihovom je računu, a kupci stradaju.

Rok važenja

Jelena kaže da im je postavila pitanje šta će se desiti ako se sistem ne uspostavi do perioda isteka važenja kartice, da li to znači da će novac propasti:
- Uveravali su me da će problem za mesec-dva biti rešen, a da će kartica moći da se iskoristi čak i ako prođe njen rok važenja. Videćemo i to čudo, ali više im ništa ne verujem.
Podsetimo, nije prvi put da se kompanija "Inditeks", u sklopu koje posluju "Zara", "Berška", "Pul end ber" i "Ojšo", koristi novom fiskalizacijom kao izgovorom za obmanu kupaca.

Shutterstock


Podsetimo, tvrdeći da im to zahteva Poreska uprava, "Zara" je tražila brojeve ličnih isprava prilikom onlajn kupovine. Kupci su bili u obavezi da ostave pored imena i adrese i broj lične karte ili pasoša. Nakon pisanja našeg lista povodom tog skandala, reagovali su nadležni. Prema zahtevu poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, inspekcija je ispitala slučaj i utvrdila da je "Inditeks" prekršio zakon. Pre toga Poreska uprava je demantovala da od trgovaca zahteva te podatke o kupcima koji robu kupuju preko interneta.

Inspekcijski nadzor

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, objasnio je za naš list šta se zapravo desilo.
- Nakon pritužbi građana poslali smo inspektore na teren da izvrše inspekcijski nadzor. Poreska uprava propisala je da prilikom povraćaja robe ili novca, kao i prilikom odustanka od kupovine kada je onlajn kupovina u pitanju, trgovac je dužan da uzme određene lične podatke potrošaču. Međutim, tokom inspekcijskog nadzora utvrdili smo da su u kompaniji "ITX RS d. o. o. Beograd" prevremeno obrađivali podatke. Prosto rečeno, umesto da lične podatke građana uzimaju tek nakon odustanka od kupovine, oni su to radili već pri samoj kupovini. Iako većina kupaca nije ni reklamirala niti poželela da vrati proizvod, njihovi podaci već su bili prikupljeni - rekao je Marinović i dodao:
- Budući da to nije propisano uputstvom Poreske uprave, mi smo im zabranili da to i dalje rade. Ova kompanija obavestila nas je da je obustavila tu praksu, a nakon toga zaista više nismo dobili nijednu pritužbu građana.

Ukidaju se kartice zbog pranja novca?!

Nemačko trgovačko udruženje (HDE) upozorava na nove propise Evropske komisije, prema kojima bi popularne poklon-kartice trebalo da se povuku iz prodaje.
- Kuponi, to jest kartice koje se kupuju kao pokloni, mogli bi da se povuku iz prodaje jer Evropska komisija namerava da spreči pranje novca i finansiranje terorizma. Poklon-kartice su već dugi niz godina najpopularniji pokloni u Nemačkoj. Svake godine ispod jelke završe kuponi vredni oko tri milijarde evra - rekao je izvršni direktor HDE Stefan Gent.
Prema novim propisima EU, podaci o identitetu kupca morali bi da se beleže pri svakoj kupovini proizvoda za e-novac, a to znači da bi se to odnosilo i na poklon-kartice, čime bi bila ugrožena prava građana. 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem