SADRŽE ADITIVE SA CRNE LISTE! "Wudy" opasne i bez listerije

SADRŽE ADITIVE SA CRNE LISTE! Wudy opasne i bez listerije informer/shutterstock
petak, 30. 09. 2022. u 18:46
Lista neželjenih efekata je zaista duga i ubraja gojaznost, dijabetes, srčani i moždani udar, aterosklerozu...

I bez listerije viršle "Wudy" nikako ne treba da često budu deo vaših obroka. Naime, tri od ukupno četiri aditiva koja sadrže nalaze se na crnoj listi dodataka namirnicama.

Roditelji koji daju deci suvomesnate proizvode često se odlučuju upravo za ovaj proizvod tvrdeći da je kvalitetniji od drugih, da sadrži čisto meso, ali im olakšava i to što je ova viršla oblikovana u prirodno crevo. Međutim, ono što ove viršle svrstava u nezdrave proizvode pre svega su pojačivač ukusa koji se krije iza oznake E-621 (natrijum glutaminat ili MSG).

Istraživanja

Najpre će oštećenja pretrpeti fetus i deca do tri godine života, ali se posledice vide tek kasnije kada se deca suočavaju sa kompleksnijim intelektualnim zadacima.

Shutterstock

- Sproveden je mali broj studija koje su ispitivale isključivo efekte konzumiranja namirnica sa aditivom E-621. Rezultati su veoma različiti, jedna studija tvrdi da dva odsto ljudi oseća zdravstvene posledice, a druga da čak 25 procenata ima zdravstvene smetnje. Prehrambenoj industriji ne ide u korist da troši novac na ova istraživanja, koja će joj komplikovati proces proizvodnje. Reč je o pojačivaču ukusa, a samim tim što je proizvod ukusniji više potrošača će ga odabrati i proizvođač će više zaraditi - objašnjava nutricionista Jovana Srejić.

Neželjeni efekti

- Lista neželjenih efekata je zaista duga i ubraja gojaznost, dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar, aterosklerozu, visok krvni pritisak, povišen holesterol. Sve to uzrokuje MSG, koji stimuliše stvaranje masnih naslaga u abdomenu, ali i povećava količinu štetnih slobodnih radikala. Deca su četiri puta osetljivija od odraslih - kaže naša sagovornica.

Shutterstock

Pored E-621, u ovim viršlama nalaze se i stabilizatori ukusa E 450-452 (difosfati i pirofosfati, tripolifosfati, polifosfati) i konzervans E 250 (natrijum nitrit), čija upotreba takođe nije preporučljiva. Istina, nijedan od pomenutih sastojaka nije decidirano zabranila nijedna zdravstvena organizacija, ali za svaki od njih postoji upozorenje da treba biti oprezan prilikom unošenja u organizam. Svaki od njih je potencijalni uzročnik zdravstvenih tegoba i za svaki postoji preporučena maksimalna doza za konzumiranje. Međutim, ni na viršlama "Wudy", kao ni na većini proizvoda dostupnim na rafovima, u deklaraciji ne piše količina ovih aditiva koje sadrže.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem